Kategoria: Przechowywanie żywności
Majonez należy do produktów nietrwałych. Ten ze sklepu po otworzeni słoiczka możemy przechowywać w lodówce w temperaturze od 5 do 7 st. C przez ok. 3-4 tygodnie. Oczywiście czas ten jest …
Nie zawsze wiemy, jak przechowywać warzywa i owoce, aby jak najdłużej zachowały świeżość i walory odżywcze. Dlatego dzisiaj mamy kilka wskazówek, które powinny rozwiać największe wątpliwości. Zapraszamy do lektury! …
Gdy przygotowujemy w domu przetwory chcąc wydłużyć trwałość i zapobiec ich psuciu musimy je ochronić przed dostępem powietrza, w tym celu powinniśmy pasteryzować słoiki z naszymi przetworami. Pasteryzacja polega …
Do kiszenia kapusty potrzeba: 5 kg kapusty białej 0,5 kg marchwi 1dkg kminku 8-10 dkg soli szarej Wykonanie: Dużą kapustę należy poszatkować a następnie wymieszać w misce z marchwią, …
Pieczywo z poprzedniego dnia nie wygląda i nie smakuje dobrze. Nie należy go jednak wyrzucać do kosza. Można go odświeżyć i sprawić, że czerstwy chleb znów zacznie smakować. Po …
Zdarza się, że po ciężkim i długim dniu w pracy nie mamy czasu, aby ugotować obiad lub po prostu mamy przysłowiowego lenia i najchętniej zjedlibyśmy coś na szybko. W …
Niewiele jest osób, które otwarcie przyznałyby się do tego, że nie lubią pieczarek. Większość z nas uwielbia te grzyby w różnych potrawach – stanowią świetną bazę do sosów, farszów, …
Jeżeli chcesz zamrozić owoce, ale nie wiesz, jak to zrobić, dobrze trafiłeś. Poniżej mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak to zrobić. Zapraszamy do lektury! Wskazówki, jak mrozić owoce Przed …
Jeżeli chcesz zamrozić warzywa, ale nie wiesz, jak to zrobić, dobrze trafiłeś. Poniżej mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak to zrobić. Zapraszamy do lektury! Wskazówki, jak mrozić warzywa Wszystkie …
Generalnie rabarbar najlepiej jest przechowywać w formie kompotów, dżemów i konfitur. Jeżeli chcemy go zamrozić, najpierw musimy usunąć blaszki liściowe, następnie opłukać i dokładnie obrać. Pamiętajmy, aby nie jeść …