Kategoria: Pozostałe
Niewątpliwie spacery po lesie potrafią człowieka uspokoić, wyciszyć i zrelaksować. A co jeśli ruch połączy się ze zbieraniem grzybów? Z pewnością przydadzą się do wigilijnych pierogów lub uszek. Suszone …
Dobry kucharz wie, że smak potraw nie zależy jedynie od dobranych składników, ale także od garnków, w których są przygotowywane. Garnki powinny być nie tylko wygodne i funkcjonalne, ale także …
Wzbogacanie potraw o oleje – zwłaszcza te zdrowe i delikatne w smaku, pochodzenia roślinnego – to coraz częstsza praktyka w naszych domach. Zdajemy sobie sprawę z tego, jak wartościowe …
Często przechowujemy jajka w lodówce długi czas i na pierwszy rzut oka trudno nam ocenić, czy dane jajko jest świeże, czy już zepsute. Jest jednak prosty test, który rozwieje …
Ryby na naszych stołach powinny gościć jak najczęściej – są bowiem źródłem cennych składników odżywczych, a także alternatywą dla poważnie nadużywanego w kuchniach mięsa, zwłaszcza czerwonego. Jeżeli mamy dostęp …
Każdy wie, że ugaszenie palącego się oleju nie jest takie proste. Woda odpada, albowiem to właśnie ona najczęściej jest przyczyną zapalenia się gorącego oleju. Musicie jednak pamiętać o tym, …
Sushi to chyba najbardziej znana japońska potrawa. Składa się z ryżu zaprawianego octem i różnych dodatków m.in. warzyw, owoców morza, ryb czy jajek. Kawałeczki sushi zazwyczaj otoczone są algami. …
Największy wysyp grzybów występuje w naszym kraju jesienią, zwłaszcza we wrześniu i październiku. Występuje wówczas większość grzybów jadalnych, nic więc dziwnego, że masowo do lasów wybierają się w tym …
Każdy smakosz piwa wie, że najlepiej smakuje ono, kiedy jest prawidłowo podane. Piwo można pić bezpośrednio z puszki czy butelki, jednak spore grono osób uwielbia piwo przelane do szklanki …
Wskazówki, jak maić spirytus. Przygotuj: 0,5 l spirytusu 0,5 l wody (mineralnej) 1 paczka cukierków ice trochę kwasku cytrynowego Cukierki dajemy do garnka, następnie zalewamy 0,5 l wody i …