Kategoria: Gotowanie, pieczenie
Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 15 dkg mąki cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, na początku ubijania dodać szczyptę soli. Kiedy piana …
Głównym składnikiem każdego chleba jest mąka pszenna lub żytnia oraz woda, sól i zakwas. Wygląd i smak cista chlebowego zmieniały się w przeciągu lat w wyniku doskonalenia technik otrzymania mąki …
Nie wiesz jak ugotować jajka? Przekonaj się, że jest to dziecinnie proste. Na początek warto jednak sprawdzić czy jajka są świeże. W tym celu musisz nalać do miski wody …
Wydawałoby się, że nie ma nic bardziej oczywistego niż to, jak ugotować ziemniaki. Otóż ile rodzin, tyle sposobów na gotowanie ziemniaków i oczywiście zwolennicy każdego z przepisów przekonują, że …
Przed gotowaniem należy opłukać ryż. Na każdą szklankę ryżu długoziarnistego daj 1,5 szklanki wody. Brązowy ryż wymaga więcej wody zaś ryż krótkoziarnisty mniej. Ryż gotowany w większej ilości wody …
Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, wiele jego aspektów może być dla Ciebie tajemnicą. Wątpliwości mogą budzić np. rodzaje ciast, masy, dbanie o to, aby ciasto pięknie wyrosło, …
Jeśli chcesz ugotować smaczny makaron, a nie wiesz jak się do tego zabrać to dobrze trafiłeś. Poniżej podam wskazówki dzięki którym Twój makaron nie przyklei się do garnka ani …
Peklowanie jest to proces technologiczny, który polega na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Jego najważniejszymi efektami są utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie …
Właściwe nasączenie biszkoptu ma duży wpływ na to, jak będzie smakował nasz tort. Sposoby nasączania tortu są różne, głównie można je podzielić na poncze z alkoholem i bez. Aby …
Luzowanie kurczaka jest procesem polegającym na wyjęciu z kurczaka kości w taki sposób, by nie została przecięta skóra. Wyjątek stanowią rzecz jasna te partie skóry, które przecięte zostały przez …