Kategoria: Desery
Kutia będąca tradycyjną potrawą polskiej kuchni kresowej jest jedna z dwunastu potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zazwyczaj zawiera pszenicę, bakalie, mak, słód i inne dodatki. Jeżeli …
Na stole wigilijnym zgodnie z tradycją nie powinno zabraknąć kutii, tradycyjnej potrawy ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Poniżej przepis, jak zrobić kutię tradycyjną. Jej przygotowanie zajmie …
Jeżeli szukasz pomysłu na pyszny, a zarazem zaskakujący deser, który będzie smakował wszystkim, zdecyduj się na jabłka w toffi. Z powodzeniem będą pyszną ozdobą stołu i idealnie nadadzą się jako świąteczna …
Do przygotowania domowych lodów zawsze należy brać produkty świeże. Jeśli dodajemy owoce, muszą one być dojrzałe i nieuszkodzone. Produkty typu mleko, jajka czy śmietanka najlepsze są oczywiście wiejskiego pochodzenia …
Przed ubijaniem śmietanę najlepiej włożyć do zamrażalnika na 10-15 min. Po tym czasie ubijać w chłodnej metalowej lub szklanej misce (którą wcześniej można potrzymać kilka minut w lodówce), zimną …
Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe to: 0,25 kg mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (woda jest niezbędna, ponieważ dodaje naleśnikom lekkości) dwa jajka szczyptę soli. Proporcje mogą być …
Jeśli decydujesz się na samodzielnie pieczenie tortu komunijnego, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim tort nie może być w jaskrawym kolorze, ponieważ nie jest to stosowne na taką …
Upieczone placki należy przeciąć na dwie równe części, w tym celu można użyć nici. Przekrojone krążki ciasta należy pokropić obficie syropem, rumem lub ponczem, a następnie posmarować masą i składać …