Jakich potraw warto spróbować podczas pobytu w Grecji?

Grecka kuchnia znana jest na całym świecie jako zdrowa, a przy tym prosta. Posiłki przygotowywane są na bazie prostych składników, zaś receptury są mało skomplikowane, jednak dania wyglądają na wykwintne i w większości smakują naprawdę znakomicie. Każdy turysta przyjeżdżający do Grecji powinien przede wszystkim spróbować potraw z wykorzystaniem greckich oliwek, sera feta i baraniny. Ponadto w greckiej kuchni korzysta się z dużej ilości oliwy z oliwek, nabiału, ryb i warzyw. W tych ostatnich prym wiodą pomidory, papryka i świeże zioła, wykorzystuje się również liście winorośli. Doskonałe są również greckie wina, które pija się same, jak również dodaje do rozmaitych potraw, na przykład duszonych mięs.

 

Lokalne specjały

W państwie tym można skosztować wielu specjałów, których nie podaje się nigdzie indziej na świecie lub najlepsze są właśnie w Grecji, gdzie mają niepowtarzalny smak. Jakie są to pokarmy?

Choriatiki, czyli popularna sałatka grecka, w Grecji znana pod nazwą sałatki wiejskiej. Jest znana i podawana niemal na całym świecie, ale rzadko w oryginalnej formie. W Grecji przyrządza się ją z pomidorów pokrojonych na dość duże kawałki, zielonych ogórków, czerwonej cebuli pokrojonej w plastry, zielonej, słodkiej papryki również pokrojonej w plastry i sera feta, również w plastrach. Dodaje się oliwki, w oryginale brązowe lub zielone, a także oliwę z oliwek, czasami też kapary, fileciki anchois i doprawia się oregano.

Avgolemono – pod nazwą tą kryją się zarówno zupy, jak i sosy przygotowywane w podobny sposób. Ich bazę stanowią jajka i cytryna, a także bulion mięsny lub warzywny. Avgolemono w postaci sosu podaje się zwykle z  klopsikami, jagnięciną, kurczakiem, warzywami lub rybą, zaś zupę zwykle podaje się z ryżem, przy czym można ją spożywać na ciepło albo schłodzoną. Co ciekawe, zupa ta ma nie tylko wartości odżywcze, ale też jest stosowana jako lek na przeziębienie lub na kaca, przez co jest zwana grecką penicyliną.

Chorta – pod nazwą tą kryją się przeróżne gatunki roślin, często dzikich, z których wykorzystuje się zielone części i gotuje je w wodzie z dodatkiem soli, a potem podaje polane oliwą i sokiem z cytryny.

Dolmades (inaczej dolmas) to rodzaj potrawy znanej u nas jako gołąbki, czyli mielone mięso wymieszane z ryżem lub sam ryż z dodatkiem oliwy i ziół, zawinięty w liście winogron.

Fasolada – wegetariańska zupa z białej fasoli i oliwy z oliwek, z dodatkiem składników takich jak marchew, seler, pomidory, liście laurowe czy cebula.

Filo – rodzaj cienkiego ciasta, do przygotowania którego wykorzystuje się duże ilości oliwy z oliwek. Jest to półprodukt wielu potraw, na przykład podaje się je w postaci zapiekanki ze szpinakiem.

Gyros – popularne na całym świecie mięso przygotowywane w charakterystyczny sposób – na ruszcie, co umożliwia opiekanie go ze wszystkich stron. W Grecji gyros podaje się bezpośrednio na talerzu lub w placku pita z towarzyszeniem pomidorów, cebuli, frytek i tzatzików.

Kebab – uformowane mięso mielone opieczone na ruszcie i podawane na specjalnej szpadce.

Kefalaki – jedna z mniej przekonujących dla innych narodów potraw. Jest to nazwa określająca upieczoną głowę kozy lub barana, z której wyjada się mózg, oczy i język.

Keftdetes – pulpety z mięsa mielonego, zapiekane i podawane zwykle z warzywami.

Masticha – rodzaj likieru z dodatkiem żywicy z drzewa mastyksowego.

Melidzanosalata – danie w postaci pasty z upieczonych bakłażanów z dodatkiem jogurtu.

Meze – to określenie oznaczające przekąskę, na przykład podawaną do alkoholu. Może to być na przykład plaster sera feta z oliwkami i dodatkiem oliwy i przypraw podawany z pieczywem, mała porcja owoców morza, na przykład marynowanych czy też porcja mięsa bądź wędlin, również podawana z pieczywem.

Musaka – zapiekanka przyrządzona z mięsa mielonego, makaronu, bakłażana, ziemniaków, sosu pomidorowego i beszamelowego.

Patates furnu – są to zwykłe ziemniaki zapiekane w piekarniku.

Pastitsio – jest to zapiekanka składająca się z grubego makaronu i mięsa mielonego z dodatkiem sosu pomidorowego i beszamelu wylewanego na wierzch.

Patsa – jest to zupa przygotowywana z jelit i nóg cielęcych.

Skordalia – gęste purée, sos, smarowidło lub pasta przyrządzone ze zmiażdżonego czosnku z dodatkiem duszonych ziemniaków, tłuczonych migdałów, orzechów włoskich lub namoczonego czerstwego chleba, przyprawione oliwą z oliwek i octem.

Souvlaki – mięso przygotowywane w postaci szaszłyka.

Spanakopita – potrawa z ciasta filo i dowolnego nadzienia, na przykład szpinakowego czy serowego.

Spanakorizo – danie z ryżu i szpinaku, z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny.

Taramosalata – sałatka grecka, do której dodano różową, soloną ikrę.

Yemista – danie z nadziewanych ryżem i mięsem mielonym papryk lub pomidorów.

Youvarlakia – potrawa, na którą składają się pulpety z mięsa mielonego i podawany do nich sos z jajek i cytryny.

 

 

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.