Jak powszechnie wiadomo, kwasy tłuszczowe Omega 3 są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Stwierdzono na przykład, że mają działanie przeciwnowotworowe najprawdopodobniej spowalniają starzenie się komórek, zmniejszają ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów serca itp. Wart więc wzbogacać swoją codzienną dietę o pokarmy, które są ich źródłem, a zwłaszcza o ryby.
Najlepszym źródłem omega 3 są:
- śledź atlantycki,
- szprot,
- łosoś,
- makrela,
- węgorz,
- sardynka
- tuńczyk.
Popularne na naszych stołach pangi i tilapie, mimo że tanie, stanowią marne źródło kwasów Omega 3, dlatego zamiast nich warto sięgać po droższe wprawdzie, ale o wiele wartościowsze ryby wymienione powyżej.
Skąd się biorą ryby? Z Hurtowni. No właśnie świeżość ryby odpowiednia obróbka termiczna,ale skąd się można dowiedzieć z jakiego łowiska jest ryba skoro nierzadko sprzedawca sam nie wie i czy nie jest przypadkiem z hodowli. Ja wspomagam się suplement Gold Omega 3, aby cieszyć się wszystkimi zbawiennymi skutkami jakie mają one na nasz organizm. Ryby jem okazjonalnie, Śledzika :)