Wbrew pozorom, nie jest to trudne, ale wymaga pewnych działań. Dzięki diecie antyrodnikowej, preparatom z roślin leczniczych i olejkom eterycznym uodpornisz się na typowe dla pory jesienno-zimowej choroby, poprawisz samopoczucie i nastrój, zyskasz więcej energii życiowej.
Wybieraj właściwe składniki odżywcze
Niektóre witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, aminokwasy, flawonoidy, obecne w produktach spożywczych, wzmacniając organizm, pomagają zwalczać infekcje.
Szczególnie ważne jest regularne spożywanie pokarmów zawierających cynk, selen, witaminę C, E, B6 i B9 oraz beta-karoten.
Ważne antyutleniacze
Jedz pokarmy z antyutleniaczami. Wolne rodniki osłabiają odporność. Dobrze skomponuj dietę i zadbaj o to, by była bogata w przeciwutleniacze, które je neutralizują. Jadłospis powinien obfitować w warzywa, owoce, lekkie proteiny (ryby, białe mięso) i produkty pełnoziarniste (makarony, ryż, płatki zbożowe, pieczywo). Aby dieta była naprawdę skutecznym lekiem wzmacniającym, ogranicz do minimum słodkie i tłuste dania. Cukier jest bowiem tak samo szkodliwy dla układu immunologicznego, jak dla zębów. Spożywanie słodyczy (a także alkoholu) obniża aktywność neurofili, krwinek białych, które odgrywają ważną rolę w zwalczaniu zakażeń.
Dowiedziono, że obfitość tłuszczu w diecie także zmniejsza zdolność układu odpornościowego do zwalczania przeziębień.
Uwaga: słodycze zastąp suszonymi owocami, a zwykły olej – orzechowym lub sezamowym. Są one bogate w witaminę E, doskonały przeciwutleniacz.
Niezbędna witamina C
Dostarczaj swojemu organizmowi dużo witaminy C. Bez niej nie masz co myśleć o odporności na najczęstsze zimowe schorzenia. Odgrywa ona główną rolę w wyłapywaniu wolnych rodników, uczestniczy także w walce przeciw wirusom i bakteriom oraz wspomaga i chroni układ oddechowy. Zapewnia całemu organizmowi lepszą termoregulację. To właśnie dzięki dostarczaniu organizmowi odpowiednich dawek witaminy C będziesz mniej boleśnie odczuwać różnice temperatury i staniesz się bardziej odporny na wszelkie infekcje.
Lekarze zalecają przyjmowanie 200-300 mg witaminy C dziennie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i podczas epidemii.
Gdzie ją znaleźć?
– w produktach spożywczych – głównie w owocach i warzywach,
– w soku z rokitnika, aceroli i z czarnych jagód,
– w tabletkach – dla osób, które nie przepadają za owocami i tych, które palą. Jeden papieros niszczy 40 mg witaminy C (tyle, ile ma mandarynka).
Najwięcej witaminy C zawierają:
– czarna porzeczka i pietruszka – 200 mg w 100 g,
– gujawa – 180 mg w 100 g,
– czerwona papryka – 170 mg w 100 g,
– zielona papryka i estragon – 120 mg w 100 g,
– brukselka – 100 mg w 100 g,
– kiwi – 80 mg w 100 g,
– kapusta zielona i czerwona oraz kalafior – 75 mg w 100 g,
– papaja i koper włoski – 65 mg w 100 g,
– pomarańcza, owoce liczi i brokuły – 60 mg w 100 g,
– cytryna – 50 mg w 100 g,
– klementynki i grejpfrut – 45 mg w 100 g.
To warto wiedzieć
Wszelkie napoje to doskonały sposób na przeciwdziałanie wirusom. Picie odpowiedniej ilości płynów ma duże znaczenie w zapobieganiu przeziębieniom. Nawet niewielkie odwodnienie organizmu ułatwia wirusom zadanie: przenikanie do komórek gardła i zakażanie ich. Pij więc codziennie od 6 do 8 szklanek wody, herbaty, soków… To szczególnie ważne dla osób pracujących w pomieszczeniach z klimatyzacją, gdzie powietrze jest bardzo suche.
Gdy poczujesz, że zaczyna się przeziębienie, do listy napojów obowiązkowych dodaj rozgrzewający i leczniczy rosół z kury.
Stosuj olejki eteryczne
Również aromaterapia działa wzmacniająco. Olejek z oregano jest doskonały przeciw infekcjom. Tymiankowy – zawiera tymol, substancję bogatą w cząsteczki (molekuły) przeciwbakteryjne. Eukaliptusowy używany jest w saunach do dezynfekcji powietrza. Wchodzi także w skład wielu preparatów do inhalacji.
Uwaga! Zanim rozpoczniesz kurację aromaterapeutyczną, poradź się lekarza, zwłaszcza jeśli masz alergię lub astmę.
Olejki do wdychania
Za pomocą nawilżacza powietrza rozpyl w pomieszczeniu, w którym przebywasz, kilka kropel olejku lub wpuść go do miseczki z wodą i postaw na grzejniku. Olejkiem możesz też skropić chusteczkę do nosa lub poduszkę.
Olejki do kąpieli
Wpuść 12 kropli olejku eterycznego do szklanki mleka i wlej je do wanny wypełnionej bardzo ciepłą wodą. Olejek, działając na skórę, wpłynie również na wzmożenie aktywności układu odpornościowego.
Rośliny lecznicze
Odgrywają one ważną rolę w zabezpieczeniu przed infekcjami. Należy stosować przynajmniej jedną z takich roślin (lub kilka na przemian) przez co najmniej trzy miesiące.
Echinacea (jeżówka purpurowa)
Pobudza układ odpornościowy do walki z wirusami, ma także działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Stymuluje limfocyty, niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania układu immunologicznego, a także hamuje rozwój bakterii w organizmie.
Warto poddać się kuracji trwającej od jednego do trzech miesięcy.
Żeń-szeń (Panax ginseng)
Działa przeciwutleniająco, podnosi sprawność, wytrzymałość organizmu i jego zdolność przystosowywania się do zmiennych warunków. W zielarniach można dostać żeńszeniowe herbatki, kapsułki, tabletki i nalewki. Jeśli jesteś osłabiony i odczuwasz brak energii, zażywaj przez trzy tygodnie 1-2 kapsułki dziennie.
Uwaga! Nie należy stosować ich wieczorem. Przeciwwskazaniem do kuracji są problemy ze snem i nadciśnienie.
Eleuterokok kolczysty (żeń-szeń syberyjski)
Działa na organizm podobnie jak żeń-szeń. Dodatkowo zawiera składniki wpływające na poprawę nastroju.
Zazwyczaj zaleca się zażywanie dwóch kapsułek żeń-szenia syberyjskiego dziennie: rano i w południe, w czasie posiłków.
Uwaga! Leków z ziela jeżówki purpurowej nie stosuj dłużej niż 8 tygodni, natomiast preparatów z korzenia eleuterokoka lub żeń-szenia – dłużej niż 3 miesiące. Po kuracji zrób kilkutygodniową przerwę, po czym możesz terapię powtórzyć.
Dodaj produkty energetyzujące
W zimie warto je włączyć do naszego codziennego jadłospisu. Są niezastąpionym elementem zalecanego przez specjalistów wzmacniającego menu przeciwrodnikowego.
Kiełki zbóż
Nie zapominaj o nich! Są przebogate w proteiny i niezbędne kwasy tłuszczowe, magnez, witaminy E i B. Możesz dodawać je do sałatek (na przemian z drożdżami lub zamiast nich).
Drożdże piwne
Ten mikroskopijnych rozmiarów grzyb zawiera witaminy z grupy B, a wśród nich kwas foliowy (B9), którego niedobór osłabia funkcje ochronne organizmu. Drożdże zawierają także minerały i niezbędne kwasy aminowe. Dosypuj je do warzyw i nabiału. Możesz także zażywać drożdże w tabletkach (2-3 dziennie).
Produkty z ula
Jest to wyjątkowe źródło witamin i minerałów, które bronią organizm przed zimową inwazją zarazków, a także dodają mu energii. Są to:
– propolis – występuje w niewielkich ilościach w miodzie; jest to żywica działająca przeciwbakteryjnie, służy pszczołom do dezynfekcji ula,
– pyłek kwiatowy – zbierany jest z kwiatów przez pszczoły; dostępny w tabletkach. Należy uważać z jego stosowaniem w przypadku alergii lub skłonności do biegunek;
– mleczko pszczele – słynny pokarm królowej pszczół. Jest bardzo pożywne i wyjątkowo energetyzujące.
Uwaga: pszczele leki należy zażywać przez minimum 2-3 tygodnie.