Jak zrobić tartę na słodko?

Tarta to doskonały sposób na szybki podwieczorek czy kolację, dzięki temu, że robi się ją bardzo łatwo, a przy tym można przygotować tartę wytrawną lub na słodko.

Jeśli użyjemy herbatników, odpadnie nam czas przeznaczony na wyrabianie ciasta i pieczenie go, więc powstały deser będzie naprawdę błyskawiczny i pewnie tak samo zniknie, gdyż przygotowana z poniższego przepisu tarta jest naprawdę przepyszna.

 

Przepis na tartę kajmakową bez pieczenia 

Składniki na spód tarty:

  • ok. 230 g herbatników,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 70 g masła.

Sposób przyrządzania:

  1. Herbatniki włożyć do miski i pokruszyć najdrobniej jak się da, na przykład za pomocą tłuczka lub trzonka noża.
  2. Masło rozpuścić wraz z czekoladą w kąpieli wodnej albo w rondelku, uważając, by nie przypalić (należy ustawić bardzo mały ogień i użyć garnka z grubym dnem), a następie wymieszać masę z pokruszonymi herbatnikami.
  3. Powstałą w ten sposób masą wyłożyć dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Masę należy dociskać do tortownicy wypukłą częścią łyżki, by, ściśle przylegając, stworzyła zwartą warstwę.
  4. Tortownicę wstawić do lodówki.

Składniki na masę kajmakową:

  • puszka masy kajmakowej,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 50 g orzechów włoskich.

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, w kuchence mikrofalowej albo w rondelku na małym ogniu, a następnie wymieszać z masą kajmakową.
  2. Powstałą w ten sposób masę wyłożyć na spód z pokruszonych herbatników, posypać posiekanymi orzechami i ponownie umieścić w lodówce na około 1 godzinę.

Składniki na wierzch tarty:

  • 4 banany (lub inne owoce, moga być truskawki lub maliny)
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao.

Sposób przyrządzania:

  1. Banany obrać i pokroić w plasterki, a następnie dokładnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z połową bananów i wyłożyć na masę kajmakową.
  3. Wierzch tarty udekorować resztą bananów, posypać obficie kakao. Schłodzić w lodówce.
Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.