wielkanocne jajka faszerowane

Jak zrobić niebanalne wielkanocne jajka faszerowane?

Chcesz zaskoczyć gości? Przygotuj niebanalne jajka faszerowane!

Jajka faszerowane to nieodłączny element wielkanocnego menu, ale dla wielu z nas potrawa ta może być już nudna.

Nie ma jednak przecież powodu, byśmy po raz kolejny przygotowywali dokładnie takie same jajka faszerowane jak zwykle, przygotujmy je w nieco inny sposób niż zazwyczaj.

Inne niż zwykle jajka faszerowane

Składniki:

  • łupiny z cebuli (ok. 1 szklanka),
  • 14 jaj,
  • 5 łyżek masła,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 2 pęczki koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przyrządzania:

1. Łupiny z cebuli zalać w rondlu zimną wodą, dodać odrobinę soli. Zagotować i wystudzić.

2. Jaja umyć, 12 włożyć do rondla z łupinami dbając, by były całe zanurzone i na małym ogniu ugotować na twardo. Wyjąć, przelać zimną wodą.

3. Ugotowane jajka bez obierania przeciąć ostrym, cienkim ząbkowanym nożem wraz z skorupkami wzdłuż na połowy.

4. Białka wyjąć ze skorupek wraz z żółtkami i drobno posiekać.

5. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę bułki tartej oraz posiekany koperek. Dodać posiekane jajka, wbić 2 surowe jaja i dodać śmietanę.

6. Masę doprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), dokładnie wymieszać i podgrzać (niezbyt długo), by wszystkie składniki farszu dobrze się ze sobą połączyły.

7. Przygotowany w ten sposób farsz nałożyć do skorupek, posypać wierzch bułką tartą i ułożyć jajka na blaszce albo w naczyniu żaroodpornym.

8. Polać jajka roztopioną resztą masła i piec ok. 10 minut w piekarniku w 180 stopniach, by jajka się zarumieniły. Podawać na gorąco lub przestudzone.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.