schab wielkanocny

Jak upiec schab na Wielkanoc?

Znudziły Ci się tradycyjne pomysły na schab? Przygotuj go zgodnie z naszymi wskazówkami!

Pieczony schab to jedno z mięs, które gości na naszym Wielkanocnym stole najczęściej.

Części z nas jednak czasem może się wydawać, że przygotowanie tego dania jest bardzo skomplikowane, ponieważ zwykle prezentuje się ono bardzo wykwintnie, jednak poniższy sposób pokazuje, że wcale nie jest trudno własnoręcznie upiec wielkanocny schab.

Przepis na pieczony schab wielkanocny

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

1. Czosnek wycisnąć lub drobno posiekać i rozetrzeć z solą.
2. Umyte i osuszone mięso natrzeć dokładnie czosnkiem oraz przyprawami i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
3. Po tym czasie mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę, podczas pieczenia podlewając gorącą wodą, dzięki czemu mięso będzie soczyste.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.