Jak zrobić pieczony boczek?

Jak upiec boczek na Wielkanoc?

Jak zrobić pieczony boczek?

Jak zrobić pieczony boczek?

Pieczony boczek to doskonałe danie na Wielkanoc, które można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno, do pieczywa. Przyrządzenie takiego boczku nie jest trudne i na pewno każdy sobie z tym poradzi.

Trzeba tylko zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki oraz trzymać się poniższego przepisu.

Przepis na boczek pieczony

Składniki:

  • 2,40 kg surowego boczku,
  • 4 duże cebule,
  • czosnek,
  • 6 łyżek oleju,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 6 łyżek białego wina,
  • przyprawy:  pieprz kolorowy, przyprawa warzywna, słodka papryka mielona, majeranek, 10 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, przyprawa do dań z grilla
  • oraz:
  • 1 szklanka bulionu,
  • ¼ szklanki białego wina.

Sposób przyrządzania:

  1. Boczek umyć, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i powycinać chrzęści. Następnie oprószyć go ze wszystkich stron wszystkimi przyprawami.
  2. Do dużego naczynia wlać olej, sos sojowy i białe wino, wrzucić 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego.
  3. W naczyniu ułożyć boczek, na wierzchu umieścić resztę liści laurowych i ziela angielskiego, dodać cebulę pokrojoną w krążki. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni, pamiętając, by co jakiś czas obracać mięso i obtaczać je w marynacie.
  4. Po tym czasie boczek wraz z marynatą umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia, podlać bulionem i białym winem. Piec w 180 stopniach około 2,5 godziny.
Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.