Jak przyrządzić postne pasty na Wielkanoc?

Pasta jajeczna to świetny sposób na postne śniadanie.

W naszej polskiej tradycji post poprzedzający Wielkanoc jest bardzo ważny i zwyczaj ten kultywują nawet osoby, które niekoniecznie są bardzo religijne. Nie da się jednak ukryć, że dla sporej części z nas jest to niemały problem, o ile bowiem postny obiad stosunkowo łatwo jest przyrządzić, to zwykle nie wiemy, co możemy zjeść z chlebem, w końcu ile można jeść konserwy rybne czy jajka.

Doskonałym sposobem na wybrnięcie z tej patowej sytuacji jest przygotowywanie past kanapkowych. Poza tym, że są one bardzo smaczne, jest ich wiele rodzajów, zatem na pewno nie zdążą nam się znudzić, zaś przygotowane z ich udziałem posiłki będą urozmaicone i pożywne. Poniżej kilka przepisów na postne pasty kanapkowe.

Prosta pasta rybna 

Składniki:

  • 1/2 wędzonej makreli obranej z ości,
  • 1 ogórek korniszony (można zastąpić marynowaną cukinią lub patisonem),
  • 1 jajko ugotowane na twardo, drobno posiekane,
  • 5 rzodkiewek, posiekanych lub startych na tarce jarzynowej,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 3 łyżeczki ketchupu (najlepiej pikantnego),
  • pieprz (najlepiej kolorowy).

Sposób przyrządzania:

1. Rybę podzielić na małe cząstki, ogórek posiekać w małą kostkę.
2. Wszystkie składniki pasty umieścić w misce i wymieszać.
3. Dodać majonez i ketchup oraz pieprz, dokładnie wymieszać, schłodzić.

Pasta jajeczno – koperkowa 

Składniki:

  • 3 jaja, ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • 2-3 łyżki startego sera żółtego lub mozzarelli,
  • 2 łyżki gęstej śmietany (18% lub 20%),
  • sól.

Sposób przyrządzania:

1. Jajka posiekać i umieścić w misce.
2. Dodać pozostałe składniki pasty, doprawić i dokładnie wymieszać.
3. Pastę schłodzić w lodówce, a następnie dekoracyjnie wyłożyć na talerz (można udekorować np. Marynowanymi grzybkami).

Pasta jajeczno-serowo-pieczarkowa 

Składniki:

  • 30 dag pieczarek,
  • 1 łyżka serka mascarpone,
  • 1 cebula,
  • 4 białka z jaj ugotowanych na twardo,
  • pieprz (najlepiej ziołowy i kolorowy),
  • sól.

Sposób przyrządzania:

1. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem z dodatkiem odrobiny oleju do momentu odparowania płynu, który puszczą pieczarki.
2. Pod koniec smażenia dodać serek mascarpone, doprawić masę pieprzami oraz solą.
3. Masę wystudzić.
4. Do zimnej pasty dodać drobno posiekane białka jaj i dokładnie wymieszać.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.