Czy wiesz, że jedzenie oliwek zapobiega rakowi piersi?

Badania wskazują, że skóra oliwki może służyć jako skuteczna obrona przed rakiem piersi.

W krajach, w których najczęściej stosowanym olejem jest oliwa z oliwek, stopa raka jest niska, zwłaszcza raka piersi – jest znacznie niższa w porównaniu do innych krajów. Właściwości przeciwrakowe skórki oliwek wynikają z wysokiego stężenia związków fenolowych – przeciwutleniaczy. Badania wykazują również, że czarne oliwki są bardziej skuteczne, ponieważ zawierają więcej przeciwutleniaczy niż zielone oliwki, o ile nie zostały jednak poddane uprzednio obróbce w procesach przemysłowych.

Oliwki są idealnym sposobem na zapobieganie rakowi, ponieważ cząsteczki o działaniu przeciwutleniającym atakują od razu, gdy rak zaczyna się rozwijać i zapobiegają temu. Mają działanie przeciwnowotworowe takie jak:

– cytotoksyczne – promują niszczenie komórek nowotworowych,
– proapoptyczne – wspomagają śmierć komórek nowotworowych,
– antyproliferacyjne – uniemożliwiają rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

W celu profilaktycznym konieczne włącz do swojej zbilansowanej diety oliwki. Spożywanie składników, które wspomagają organizm, jest pierwszym krokiem do zdrowego stylu życia.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.