Sprawdź, co spożywanie łyżki kurkumy dziennie może zrobić dla Twojego zdrowia

Niektóre składniki żywnościowe mają właściwości tak cenne dla ludzkiego zdrowia, że powinno się je spożywać niemalże każdego dnia. Wśród takich produktów jest mało doceniania w Polsce przyprawa – kurkuma. 

Kurkuma jest przyprawą indyjską używaną i znaną od czasów starożytności. Jest używana nie tylko ze względu na swój smak i kolor, ale też ze względu na duże właściwości lecznicze. Zaleca się, by kurkumę, podobnie jak imbir, spożywać codziennie, gdyż między innymi zmniejsza stany zapalne i łagodzi bóle spowodowane przez choroby takie jak fibromyalgia, przewlekłe zmęczenie i uczucie dyskomfortu związane z reumatyzmem. Ponadto kurkuma jest antyrakotwórcza – niektóre jej składniki hamują wzrost guzów.

Obecne w kurkumie przeciwutleniacze zmniejszają wpływ wolnych rodników na organizm. Dodatkowo przyprawa działa także zbawiennie na układ pokarmowy, między innymi likwidując zgagę, zapobiegając wrzodom oraz zapaleniu błony śluzowej żołądka. Działa też przeciwalergicznie, zapobiega lub zmniejsza objawy alergii dzięki zdolności blokowania immunoglobuliny E oraz działa delikatnie przeciwdepresyjnie.

Powyższe właściwości kurkumy spowodowały, że w ostatnich dziesięcioleciach wzrosła jej popularność wśród konsumentów. Trzeba jednak pamiętać, że maksymalna dzienna dawka kurkumy u osób dorosłych wynosi 8 gramów.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.