Przechowywanie żywności

Jak kisić warzywa i owoce?

Jak kisić warzywa i owoce?

Kwaszenie jest najstarszą metodą utrwalania warzyw, owoców i grzybów. Technologia jest bardzo prosta: poszatkowane, pokrajane warzywa ubija się ciasno w kamiennym garnku lub w szklanym słoju, przesypuje białą solą i doprawia korzeniami, a warzywa i owoce, kiszone w całości, zalewa się solanką w odpowiedniej proporcji (woda z solą i przyprawami koniecznie zagotowana). Kiszonkę trzeba przykryć […]

Czytaj dalej »

Jak suszyć warzywa?

Jak suszyć warzywa?

Suszenie jest jednym ze sposobów przechowywania warzyw i owoców, dzięki któremu możemy się cieszyć ich smakiem przez cały rok.  Warto więc opanować tę technikę. Musimy jednak pamiętać, iż susząc warzywa i owoce – pozbawiamy je wody, a równocześnie także cennych witamin. Zachowują na szczęście białko, węglowodany oraz kwasy, zyskują też specyficzny smak, przez niektórych uwielbiany. Dzisiaj […]

Czytaj dalej »

Jak zagospodarować szafki kuchenne?

Jak zagospodarować szafki kuchenne?

Nawet w najmniejszej kuchni z reguły udaje się nam zawiesić i ustawić przynajmniej kilka szafek. Aby można było je efektywnie zagospodarować, w taki sposób, aby były funkcjonalne i aby dobrze się nam z nich korzystało, trzeba z góry ustalić, co będziemy przechowywać w każdej z nich. W jaki sposób to zrobić? Jakimi regułami kierować się, […]

Czytaj dalej »

Jak przechowywać świąteczne potrawy?

Jak przechowywać świąteczne potrawy?

Bardzo często zdarza się, że po świętach zostaje nam sporo jedzenia, które żal wyrzucać. Na szczęście jest szereg potraw, które spokojnie można przechowywać jeszcze przez długi czas. Poniżej kilka wskazówek, w jaki sposób je przechowywać. Zapraszamy do lektury! Jak przechowywać świąteczne potrawy? – wskazówki Dla przykładu bigos i jemu podobne potrawy możemy zawekować, ryby, np. śledzia, dokładnie […]

Czytaj dalej »

Jak suszyć owoce?

Jak suszyć owoce?

Jednym z najstarszych sposobów przechowywania owoców jest ich suszenie. Warto pamiętać także, że suszone owoce są skarbnicą witamin i minerałów, dlatego warto wiedzieć, jak je przygotować. Jak to zrobić – podpowiadamy poniżej. Jak suszyć owoce? – wskazówki Do suszenia świetnie nadają się niemal wszystkie owoce, z wyjątkiem takich, które zawierają duże ilości witaminy C – […]

Czytaj dalej »

Jak mrozić kurki?

Jak mrozić kurki?

Każdy smakosz grzybów chce się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Warto więc odpowiednio przechowywać grzyby, wybierając jedną z popularnych metod, tj. marynowanie, suszenie, ale także mrożenie. Dzisiaj opiszemy metodę, jaką jest mrożenie kurek. Mrożenie kurek Większość można mrozić na surowo, w przypadku kurek konieczne jest tzw. blanszowanie, czyli krótkie obgotowanie w lekko posolonej wodzie. W […]

Czytaj dalej »

Jak zamrażać mięso i ryby?

Jak zamrażać mięso i ryby?

Mięso i ryby podzielone na kawałki przed zamrożeniem powinniśmy oddzielić natłuszczonym papierem – dzięki temu możliwe będzie wyjęcie pojedynczych porcji z zamrażarki.  Kawałki o ostrych brzegach najbezpieczniej będzie zawinąć w folię aluminiową, aby nie uszkodziły woreczków, w które zostały zapakowane. Drób przed zamrożeniem powinniśmy włożyć na 12 godzin do lodówki. Pamiętajmy też, że solenie mielonego […]

Czytaj dalej »

Jakich produktów nie zamrażać?

Jakich produktów nie zamrażać?

Trudno sobie chyba wyobrazić współczesną kuchnię bez zamrażarki – dzięki niej żywność dłużej zachowuje świeżość, produkty, których nie zdążymy zużyć w krótkim czasie, nie marnują się. Musimy jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w zamrażarce. Jest sporo takich artykułów żywnościowych, którym zamrażarka może zaszkodzić. Najważniejsze z nich wymieniamy poniżej. Produkty, których […]

Czytaj dalej »

Jak marynować warzywa?

Jak marynować warzywa?

Świeże warzywa przed marynowaniem najlepiej pokroić w plasterki lub w paski, solić każdą ułożoną warstwę. Jeżeli mamy zamiar marynować warzywa suszone, najpierw powinniśmy na całą noc zamoczyć je w osolonej wodzie. Warzywa korzeniowe z kolei musimy ugotować wcześniej w osolonej wodzie. Następnie wkładamy je do wysterylizowanych słoików do wysokości ok. 1 cm poniżej brzegu słoika, […]

Czytaj dalej »

Jak przechowywać majonez?

Jak przechowywać majonez?

Majonez należy do produktów nietrwałych. Ten ze sklepu po otworzeni słoiczka możemy przechowywać w lodówce w temperaturze od 5 do 7 st. C przez ok. 3-4 tygodnie. Oczywiście czas ten jest krótszy dla majonezu robionego samodzielnie, jako że nie zawiera on konserwantów – bezpiecznie jest przechowywać go maksymalnie do 10-14 dni.

Czytaj dalej »

buy christian louboutin outlet uk at uk, and fashion clothing from Abercrombie Outlet uk, winter coats from moncler jackets, best down jackets is canada goose toronto
buy christian louboutin outlet uk at uk, and fashion clothing from Abercrombie Outlet uk, winter coats from moncler jackets, best down jackets is canada goose toronto
Canada Goose Jackets Canada Goose outlet moncler outlet moncler outlet uk moncler sale uk moncler uk Polo Ralph Lauren uk Ralph Lauren outlet uk Ralph Lauren outlet
Ralph Lauren outlet uk Polo Ralph Lauren Pas Cher Polo Ralph Lauren Pas Cher louis vuitton outlet uk cheap louis vuitton uk michael kors uk beats by dre uk Hollister Outlet UK North Face jackets uk
Cheap Ralph Lauren Polo Shirts ralph lauren outlet uk Polo Ralph Lauren Canada Moncler Jackets Sale Canada Goose Jackets Montreal Doudoune Moncler Pas Cher Christian Louboutin Outlet Uk Christian Louboutin Canada Cheap Louis Vuitton Bags uk cheap beats by dre beats by dre canada cheap beats by dre Abercrombie And Fitch Sale UK Abercrombie UK Outlet Cheap New Balance Trainers UK north face outlet Burberry UK Michael Kors UK
cheap golf clubs UK DVD Box Sets Cheap Dvds Boxset Christian Louboutin Outlet Christian Louboutin Shoes Outlet UK Chaussure Louboutin Pas Cher Louis Vuitton Bags uk Michael Kors Outlet Uk Michael Kors Outlet Uk Hollister Outlet UK New Balance Outlet Uk New Balance Canada North Face Outlet Uk