Kategoria: Przechowywanie żywności
Zróbmy szybki eksperyment. Otwórz lodówkę i rozejrzyj się. Czy masz w niej zbyt dużo miejsca? Nie sądzimy. Wiele osób nie wie, że tak naprawdę niewiele produktów trzeba przechowywać w …
Kwaszenie jest najstarszą metodą utrwalania warzyw, owoców i grzybów. Technologia jest bardzo prosta: poszatkowane, pokrajane warzywa ubija się ciasno w kamiennym garnku lub w szklanym słoju, przesypuje białą solą …
Suszenie jest jednym ze sposobów przechowywania warzyw i owoców, dzięki któremu możemy się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Warto więc opanować tę technikę. Musimy jednak pamiętać, iż susząc warzywa …
Nawet w najmniejszej kuchni z reguły udaje się nam zawiesić i ustawić przynajmniej kilka szafek. Aby można było je efektywnie zagospodarować, w taki sposób, aby były funkcjonalne i aby …
Bardzo często zdarza się, że po świętach zostaje nam sporo jedzenia, które żal wyrzucać. Na szczęście jest szereg potraw, które spokojnie można przechowywać jeszcze przez długi czas. Poniżej kilka wskazówek, w …
Jednym z najstarszych sposobów przechowywania owoców jest ich suszenie. Warto pamiętać także, że suszone owoce są skarbnicą witamin i minerałów, dlatego warto wiedzieć, jak je przygotować. Jak to zrobić …
Każdy smakosz grzybów chce się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Warto więc odpowiednio przechowywać grzyby, wybierając jedną z popularnych metod, tj. marynowanie, suszenie, ale także mrożenie. Dzisiaj opiszemy …
Mięso i ryby podzielone na kawałki przed zamrożeniem powinniśmy oddzielić natłuszczonym papierem – dzięki temu możliwe będzie wyjęcie pojedynczych porcji z zamrażarki. Kawałki o ostrych brzegach najbezpieczniej będzie zawinąć …
Trudno sobie chyba wyobrazić współczesną kuchnię bez zamrażarki – dzięki niej żywność dłużej zachowuje świeżość, produkty, których nie zdążymy zużyć w krótkim czasie, nie marnują się. Musimy jednak pamiętać, …
Świeże warzywa przed marynowaniem najlepiej pokroić w plasterki lub w paski, solić każdą ułożoną warstwę. Jeżeli mamy zamiar marynować warzywa suszone, najpierw powinniśmy na całą noc zamoczyć je w …