Kategoria: Kuchnie zagraniczne
Potrawa rodem z Karaibów każdego wprawi w zachwyt. Znakomicie prezentujące się szaszłyki trafią w gust choćby najbardziej wytrawnego smakosza, a zaskakująco trafne połączenie dżemu morelowego z ziołami i octem …
Bryndza świetnie nadaje się na składnik nadzienia pierożków drożdżowych. Czasami warto wprowadzić do swojego menu nieco urozmaicenia, na przykład w postaci egzotycznych pierożków rodem z Rumunii. Są pyszne, a …
Risotto jest to niezwykle proste i pyszne danie. Smakuje praktycznie każdemu i można przyrządzać je na wiele sposobów. Przygotowanie risotto z naszego przepisu zajmuje około pół godziny i starcza …
Sajgonki z ziołami to przepyszna potrawa pochodząca z Azji, a konkretnie z Wietnamu. Z pewnością posmakuje wszystkim, nawet najbardziej wybrednym smakoszom! Dzisiaj podpowiemy Wam, jak przygotować to danie i cieszyć się …
Uwielbiasz krewetki i szukasz pomysłu na nowe, oryginalne danie główne właśnie z tymi małymi skorupiakami w roli głównej? Przyrządź krewetki w sosie słodko-kwaśnym. Potrawa ta zachwyci swoim smakiem nawet …
Halászlé, czyli węgierską zupę rybną, gotuje się z ryb, cebuli i przynajmniej dwóch rodzajów papryki: słodkiej czerwonej w proszku oraz zielonej ostrej czuszki suszonej lub świeżej. Kiedyś halászlé było najprostszą …
Czym jest pizza? To drożdżowy placek, polany sosem pomidorowym, z ulubionymi dodatkami zapieczonymi startym serem. To jakże zwykłe danie już niemal od 100 lat bije rekordy popularności na całym …
Sushi, popularne danie kuchni japońskiej, zachwyca wielu. Nie każdy potrafi zrobić je samodzielnie, warto jednak poświęcić trochę czasu, aby nauczyć się tej umiejętności – po pierwsze własnoręcznie przygotowane sushi …
Sushi maki to „sushi zwijane”, podawane w formie pokrojonego na plasterki wałka z ryżu owiniętego prasowanymi algami morskimi (nori), bardzo często z dodatkiem chrzanu wasabi, sosu sojowego i marynowanego …
Nigiri sushi to jedna z najpopularniejszych postaci sushi, formowana w dłoni, uwielbiana przez Japończyków. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę …