Jogurt grecki nie jest taki zdrowy!

Obecnie wiele osób uważa, że jogurt grecki jest najlepszym jogurtem do spożywania, zdrowszym i korzystniejszym niż inne. Ale właściwie dlaczego ma być lepszy? Można spotkać się z oszustwem marketingowym firm, ponieważ nie istnieją żadne ograniczenia i zasady co do tego, jaki to jest jogurt grecki.

Dlatego wiele firm do zwykłych jogurtów dodaje składniki zagęszczające takie jak białko w proszku i skrobia, dzięki czemu jest zmiana konsystencji i mogą sprzedawać jogurt jako „grecki”. Nie wszystko jednak, co sprzedaje się jako całkowicie zdrowe, jest takie w rzeczywistości, zwłaszcza jeśli przetwarza się naturalne składniki. Niektórych środków spożywczych lub składników nie wolno zmieniać, bo mogą utracić wartości, które dają organizmowi, na przykład jeśli usunie się tłuszcz z mleka, organizm nie może prawidłowo wchłaniać z niego wapnia.

W Stanach Zjednoczonych i innych krajach na świecie zostały wprowadzone drastyczne zmiany w opracowywaniu receptury jogurtu greckiego, eliminując tłuszcz z mleka i dodając większą ilość cukru, który uzależnia konsumenta.

Przedsiębiorstwa mają otwartą drogę do nowych sposobów produkcji jogurtów konwencjonalnych, dodają więc mleko, cukier i zagęszczacze takie jak żelatyna i skrobia.
Jeśli więc chcesz zjeść jogurt, który naprawdę jest naturalny i zdrowy, powinieneś sięgnąć po zwykły, organiczny jogurt, który można dosłodzić miodem lub owocami.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.