Jakie dania wykonać na sylwestra?

Święta już za nami, czas więc zacząć karnawał! Pierwszą imprezą po Bożym Narodzeniu jest sylwester. Organizujesz domówkę w mieszkaniu, jednak nie wiesz czym uraczyć swoich gości? Dzisiaj podpowiemy Ci jakie menu możesz skompletować. Potrawy będą łatwe w wykonaniu i niezwykle smaczne. Z pewnością zachwycisz nimi każdego ze swoich gości.

Zapraszamy do lektury!

Propozycja pierwsza: sałatka śledziowa   

Sałatka śledziowa to danie wprost idealne na imprezę! Pożywne, bardzo smaczne i do tego zdrowe. Z pewnością posmakuje każdemu. Jak ją wykonać?

Składniki:

• 200 g filetów śledziowych zamarynowanych w occie (ze słoika, w zalewie octowej)
• Jedna niewielka puszka czerwonej fasoli konserwowej
•  Jedna niewielka kukurydzy konserwowej
•  Jedna niewielka marchewki konserwowej
• Trzy kawałki zamarynowanej w occie papryki
• Niewielka cebula
• Papryczka chili (świeża lub zmielona)
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 2 łyżki oleju
• 3 łyżki szczypiorku

Przygotowanie:
Filety rybne odsącz i pokrój na niewielkie kawałki. Przygotuj miskę lub salaterkę i wrzuć do niej śledzie. Kukurydzę, fasolkę oraz marchewkę odsącz i dodaj do salaterki z rybą. Cebulkę obierz, bardzo drobno posiekaj i sparz gorącą wodą. Dodaj wszystkie przyprawy, sól, pieprz, oregano i porządnie wymieszaj. Dodaj olej lniany i ponownie wszystko wymieszaj. Sałatka świetnie smakuje z czosnkowymi grzankami.

Smacznego!

salatka-sledziowa

Propozycja druga: Kanapeczki krakersowe 

Kanapeczki z krakersów to świetna przystawka, która posmakuje każdemu Twojemu znajomemu! Propozycja ta jest łatwa i bardzo smaczna. Polecamy!

Składniki:

  • opakowanie lub dwa opakowania krakersów
  • kremowy biały ser (np. Bieluch czy Turek)
  • szynka
  • szczypiorek
  • ser camembert
  • winogrona

Przygotowanie:

Na krakersa nałóż serek, następnie szynkę i szczypiorek. Z innymi składnikami postępuj tak samo – jakbyś robił zwykłą kanapkę.

Smacznego!

krakersy

Propozycja trzecia: Złociste talarki z cukinii 

Pieczone talarki z cukinii to świetna przekąska na każdą imprezę.  Szybka, prosta i bardzo smaczna, a do tego efektowna!

Składniki:

•jedna duża cukinia
• szczypta soli
• 3 łyżki oliwy
• 6 łyżek startego parmezanu (lub grana padano)
• 4 łyżki zmielonych migdałów  lub bułki tartej
• 1 łyżeczka suszonego oregano (może być też posiekane świeże oregano)

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury około 230 stopni. Cukinię umyj, osusz i pokrój na plasterki o grubości 5 mm. W osobnej misce wymieszaj start ser i całą resztę składników. Następnie pokrojone talarki obtocz w utworzonej w misce posypce. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim talarki z cukinii. Całość piecz około dwudziestu minut, aż danie nabierze złocistego koloru.

Smacznego!

talarki-z-cukini

Propozycja czwarta: sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką  

Na imprezie Twoi goście z pewnością będą mieli ochotę na coś słodkiego. Naszą propozycją jest sernik na zimno, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny!

Składniki:

  • 450g serka homogenizowanego
  • 200ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • brzoskwinie z puszki
  • owocowa galaretka

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszaj. Całość powinna przestygnąć. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i serki homogenizowane. Żelatynę wlej do masy i nadal ubijaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wlej całą masę. Całość włóż do lodówki na kilka godzin aż stężeje. . W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Na masę serową poukładać  brzoskwinie i wylać na wierzch tężejącą galaretkę. Wstawić ponownie do lodówki, podawać aż całość dokładnie stężeje.

Smacznego!

sernik-na-zimno

Propozycja piąta: Faszerowane pieczarki 

Przekąska idealna dla wszystkich koneserów grzybów i nie tylko. Z pewnością posmakuje każdemu z Twoich gości!

Składniki:

  • 12  świeżych pieczarek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Na początku nagrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Pieczarki umyj i obierz. Usuń ich nóżki, które następnie posiekaj. Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj czosnek i pokrojone nóżki. Smaż całość aż odparuje woda. Odstaw do wystygnięcia. Kiedy grzyby już wystygną dodaj do nich serek śmietankowy, cebulę, pieprz oraz parmezan. Masa powinna być gęsta. Łyżeczką nadkładaj do kapeluszy farsz. Ułóż grzybki na blasze i piecz przez 20 minut.

Smacznego!

faszerowane-pieczarki

 Propozycja szósta: Nuggetsy z sosem czosnkowym

Propozycja typowo imprezowa. Danie to podbija wszystkie domówki i inne imprezy. Szybkie, łatwe w zjedzeniu i niezwykle smaczne. Polecamy!

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • 2 panierki do drobiu
  • łyżeczka przyprawy warzywnej (typu vegeta)
  • pół szklanki oleju lub oliwy

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 5 łyżek śmietany
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany

Filety umyj pod bieżącą wodą i  pokrój w drobną kosteczkę. Jajko wbij na talerz dodaj mleko oraz  szczyptę vegety – całość wymieszać. Obtocz kostki fileta w jajku a następnie w panierce do drobiu. Na oleju rozgrzanym ułóż kostki fileta. Usmażone na złoto ściągać z patelni.

Sos: Śmietanę wymieszaj z  majonezem, dodać pieprz i soli szczyptę, czosnek granulowany- wszystko porządnie wymieszaj.

Nuggetsy podawaj razem z sosem i surówką.

Smacznego!

nuggetsy

 

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.