Jakich napojów unikać, by mieć olśniewająco białe zęby?

Szkliwo zębów jest porowate, więc podatne jest na plamy. Przez to kolorowe napoje bezalkoholowe są wchłaniane przez zęby i powodują powstawanie plam oraz żółknięcie zębów. Trzeba jednak zawracać uwagę nie tylko na kolor żywności i napojów, ale też poziom zawartych w nich kwasów, ponieważ one również mogą powodować różnice w odcieniu. Kwaśne pokarmy i napoje, także te, które mają jasne kolory, powodują ubytki w szkliwie zębów, czyniąc je bardziej podatnymi na przebarwienia.

Winę za żółknięcie zębów ponoszą przede wszystkim barwniki, które znajdują się w kawie, herbacie, czerwonym winie, owocach cytrusowych, pokarmach wędzonych i wielu warzywach. Najmocniejsze działanie mają jednak wymienione poniżej składniki.

Kawa
By zmniejszyć efekt barwienia zębów, należy dodać do kawy odrobinę mleka, ale i tak ze względu na ciemny kolor i kwaśny odczyn kawa łatwo zmienia kolor zębów i niszczy szkliwo.

 

Herbata
Herbata ma prawie taką samą moc barwienia zębów jak kawa, ponieważ zawiera garbniki, a ponadto jest pijana zwykle w wysokich temperaturach. Aby zapobiec ciemnieniu zębów od herbaty, można spróbować pić jej jaśniejsze gatunki, na przykład zieloną herbatę.

 

Czerwone wino
Badania pokazują, że wino zmniejsza stany zapalne, dlatego może być pomocne przy chorobach dziąseł, ale jego ciemny kolor i obecność w nim garbników sprawia, że część tego koloru pozostaje na zębach. Jeśli nie można odmówić sobie wina, po wypiciu go należy przepłukać usta.

 

Kolorowe napoje i przekąski
Bezalkoholowe kolorowe napoje, także bez cukru, mocno barwią zęby, a obecny w nich kwas cytrynowy osłabia szkliwo. Również zawarte w takich produktach soda i cukier sprzyjają zaś próchnicy.

Oceń

One Response

  1. ArtOfWedding 7 sierpnia 2016

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.