Jak zrobić ziołowy wyciąg?

Aby wydobyć z roślin to, co ma najcenniejsze, można przygotować napar z ziół. To najszybszy sposób. Jeśli mamy nieco więcej wolnego czasu, wtedy możemy pokusić się o nieco bardziej skomplikowane sposoby, które są jeszcze bardziej skuteczne.

Hydrolatów używamy solo albo dodajemy jako składnik do innych wyciągów w miejsce naparów. Maceraty zastąpią oliwę z oliwek lub inne olejki, a nalewki – alkohol.

Hydrolat

Hydrolat przygotowany na wodzie sprawdzi się jako tonik, a jeśli przelejemy go do butelki z atomizerem, wtedy posłuży jako mgiełka do ciała albo woda termalna.

Przygotujmy garnek do gotowania na parze, napełnijmy go wodą, a do sitka włóżmy małą miseczkę, w której będą znajdowały się świeże zioła. Miskę zakrywamy odwróconą przykrywką. W ten sposób hydrolat, czyli skroplona woda, będzie spływać do miseczki.

Macerat

Macerat nazywamy ziołowy olejek, który ulepszy każdą maseczkę albo zastąpi balsam do ciała. Do jego przygotowania zawsze używamy suszonych ziół i robimy na bazie oliwy z oliwek albo olejku słonecznikowego.

Potrzebne będą trzy łyżki suszu, które zalewamy ¼ szklanki oliwy albo oleju. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na dwa tygodnie w zaciemnione miejsce. Pamiętamy, aby raz dziennie miksturę dobrze wstrząsnąć.

Nalewka

Większe ilości ziół – pół szklanki – można wsypywać do wanny w trakcie kąpieli. Do innych receptur nadaje się tylko kilka kropli. Nalewka jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Robi się ja podobnie jak macerat, z tą różnicą, że jest on na oleju, a nalewka musi być przygotowana na bazie alkoholu.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.