Jak zrobić wigilijny barszcz z uszkami?

Barszcz z uszkami to potrawa, bez której chyba nikt nie potrafi sobie wyobrazić kolacji wigilijnej – koniecznie musi znaleźć się tego wieczoru na stole. Od wieków był bardzo popularną zupą W Europie Wschodniej i Centralnej. W XVI w zaliczono go do tradycyjnych potraw wigilijnych. Do dnia dzisiejszego jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. 

Poniżej przepis, który powinien ułatwić jego zrobienie nawet początkującej pani domu.

 

Składniki:

  • 3/4 kg buraków,
  • 2 suszone grzyby,
  • 1 cebula,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • łyżka masła,
  • na farsz: 
    • 3 dag suszonych grzybów,
    • 30 dag kapusty kiszonej,
    • 2 cebule,
    • olej
  • na ciasto:
    • 15 dag mąki,
    • 1 jajko.

Przygotowanie:

Na początek myjemy grzyby, moczymy i gotujemy. Buraki obieramy, kroimy, wrzucamy do zimnej wody, dodajemy posiekaną cebule, przyprawy, gotujemy, przecedzamy, dodajemy wywar z grzybów, ponownie gotujemy, przyprawiamy i dodajemy łyżkę masła.

Grzyby do farszu także myjemy, moczymy i gotujemy. Kapustę obgotowujemy 5 minut, mielimy razem z grzybami, łączymy z posiekaną i podsmażoną cebulą, a następnie całość smażymy na oleju ok. 10 minut.

Ciasto do uszek przygotowujemy, łącząc mąkę, jajka i wodę. Następnie rozwałkowujemy je, wycinamy z niego kwadraciki, na każdym kładziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie.

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.