Jak zrobić spaghetti po bolońsku?

Uwielbiasz spaghetti i chcesz dowiedzieć się, jak urozmaicić tę potrawę i wykonać ją od początku do końca samodzielnie? Mamy dzisiaj dla Ciebie przepis na spaghetti po bolońsku, którego wykonanie nie powinno Ci nastręczyć trudności, a jego smak na pewno zachwyci wszystkich domowników i ewentualnych gości.

Zapraszamy więc do lektury i kuchennych eksperymentów, a także życzymy smacznego!

Składniki: 

  • 50 dag spaghetti,
  • łyżka masła,
  • 25 dag mięsa wołowego,
  • 25 dag mięsa z szynki wieprzowej,
  • 25 dag marchewki,
  • 25 dag pietruszki,
  • 25 dag cebuli,
  • 120 dag pomidorów w zalewie,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • 25 g rozmarynu,
  • 25 g bazylii,
  • 3 dag skórki z pomarańczy,
  • 5 dag skórki z cytryny,
  • duża główka czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Mięso wołowe i wieprzowe mielimy w maszynce do  mielenia mięsa. Umyte i obrane warzywa ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Drobniutko kroimy czosnek oraz skórki z pomarańczy i cytryny. Podsmażamy mięso na oleju w rondlu, a następnie dodajemy warzywa, przyprawy, zalewamy pomidorami w zalewie i dusimy do miękkości (około 45 min.). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.