Jak zrobić rybne pierogi?

Pierogi rybne to prawdziwa gratka dla miłośników ryb.

To kolejna wersja pierogów, bardziej nietypowa z tego powodu, że do ciasta dodaje się drożdże. Pierogi te są również pieczone, dzięki czemu mają apetycznie przyrumienioną skórkę i są chrupiące.

To prawdziwa gratka dla wszystkich smakoszy, zwłaszcza uwielbiających ryby.

Składniki dla 4 osób:

Na ciasto:

½ kg mąki pszennej,

4 dag świeżych drożdży,

12 dag masła,

370 ml mleka,

1 łyżeczka cukru.

Na farsz:

1 papryka czerwona,

1 papryka żółta,

oliwa, curry, bazylia, sól, pieprz,

2 spore cebule,

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,

1 puszka sardynek albo tuńczyka w sosie własnym,

1 jajko.

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, a następnie odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać do nich mąkę i masło, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotować farsz: cebulę i paprykę pokroić i poddusić na oliwie. Przyprawić do smaku i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać rybę z puszki, natkę i ponownie przyprawić, dokładnie mieszając farsz.

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formować placki, układać na nich farsz. Brzegi smarować roztrzepanym jajkiem i dokładnie sklejać. Wierzchy pierogów smarować jajkiem.

Ułożyć pierogi w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.