Pierogi rybne to prawdziwa gratka dla miłośników ryb.
To kolejna wersja pierogów, bardziej nietypowa z tego powodu, że do ciasta dodaje się drożdże. Pierogi te są również pieczone, dzięki czemu mają apetycznie przyrumienioną skórkę i są chrupiące.
To prawdziwa gratka dla wszystkich smakoszy, zwłaszcza uwielbiających ryby.
Na ciasto:
½ kg mąki pszennej,
4 dag świeżych drożdży,
12 dag masła,
370 ml mleka,
1 łyżeczka cukru.
Na farsz:
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
oliwa, curry, bazylia, sól, pieprz,
2 spore cebule,
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
1 puszka sardynek albo tuńczyka w sosie własnym,
1 jajko.
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, a następnie odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać do nich mąkę i masło, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotować farsz: cebulę i paprykę pokroić i poddusić na oliwie. Przyprawić do smaku i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać rybę z puszki, natkę i ponownie przyprawić, dokładnie mieszając farsz.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formować placki, układać na nich farsz. Brzegi smarować roztrzepanym jajkiem i dokładnie sklejać. Wierzchy pierogów smarować jajkiem.
Ułożyć pierogi w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.