Szukasz ciekawego pomysłu na oryginalne danie z pomidorami w roli głównej? Postaw na pomidory nadziewane mięsem! Ta pyszna potrawa na pewno podbije serca (i podniebienia) wszystkich domowników, zaproszonych gości itp. i stanie się jednym z ich ulubionych dań.
Dzisiaj podpowiadamy, jak ją przyrządzić. Zapraszamy do lektury i kuchennych eksperymentów.
- 10 średnich pomidorów,
- 3 dag masła,
- sól,
- pieprz,
- 25 dag gotowanego lub pieczonego mięsa,
- 3 dag czerstwej bułki,
- 2-3 łyżki mleka,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- jajo,
- 4 dag masła,
- tarta bułka.
Mięso mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Żółtko jaja ucieramy z 2 dag masła, łączymy z mięsem, wsypujemy natkę pietruszki, sól oraz pieprz i całość mieszamy. Jeśli mamy wrażenie, że przygotowana masa jest zbyt sucha, możemy dodatkowo wlać łyżkę mleka. Na koniec dodajemy do nadzienia pianę ubitą z białka.
Wierzchy pomidorów skrajamy, łyżeczką wyjmujemy miąższ, wydrążone wnętrza solimy i delikatnie oprószamy pieprzem. Napełniamy pomidory nadzieniem, posypujemy tartą bułką i na każdym kładziemy mały kawałeczek masła. Układamy pomidory w naczyniu wysmarowanym masłem, pieczemy w nagrzanym piekarniku, podajemy z pieczywem, ewentualnie z ziemniakami.