Jak zrobić piernik z kawą?

Ciężko wyobrazić sobie święta bez piernika – w staropolskiej kuchni gościły one na stole także na co dzień, jako że były niezwykle smaczne i  można je było długo przechowywać. Każda gospodyni miała swój własny przepis.

Także i dzisiaj piernik cieszy się ogromną popularnością, zresztą bardzo słusznie. Poniżej prezentujemy przepis na piernik z kawą.

Potrzebne będą:

  • 50 dag mąki,
  • 25 dag miodu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki bardzo mocnej kawy,
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany,
  • 10 dag margaryny,
  • łyżka oliwy,
  • 3/4 torebki przyprawy do piernika,
  • 2 jaja,
  • żółtko,
  • półtorej łyżeczki sody,
  • bakalie,
  • polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy, dodajemy miękką margarynę, sodę rozprowadzoną w odrobinie wody oraz wszystkie pozostałe składniki i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy w cieple na co najmniej 8 godzin, w czasie których przygotowane przez nas ciasto będzie dojrzewało.

Długą formę, w której będziemy piec piernik, smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie przelewamy do niej ciasto (oczywiście jak już dojrzeje) i wstawiamy piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni C. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek foremki, będzie to oznaczało, że jest gotowe – wtedy możemy je wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia, a gdy już ostygnie – oblać polewą czekoladową – i gotowe.

Smacznego!

jak-upiec-piernik

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.