Jak zrobić pieczonego łososia?

Łosoś to niezwykle zdrowa i pożywna ryba. Jej mięso w smaku jest bardzo dobre i posiada wielu fanów.  Rybę tę można przygotowywać na wiele sposobów. My dzisiaj przedstawimy Wam jeden z nich – łosoś pieczony, który jest prosty w przygotowaniu, smaczny i zdrowy.

Zapraszamy do lektury i kulinarnych eksperymentów :) Poniżej przepis na pieczonego łososia.

Łosoś pieczony – przepis

Potrzebne składniki

  1. Około 80 dag świeżego sprawionego łososia,
  2. Cytrynę,
  3. Sól,
  4. Pieprz,
  5. Około czterech łyżeczek masła,
  6. Świeżą natkę pietruszki.

Przygotowanie pieczonego łososia

Najpierw łososia musisz dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na 4 dzwonka równej wielkości.

Kolejnym krokiem jest skropienie ryby wyciśniętym sokiem z cytryny oraz oprószenie jej świeżo zmielonym pieprzem w środku i na zewnątrz.

Całość wstaw do lodówki na około godzinę, aż ryba nabierze odpowiedniego aromatu.

Wyjmij rybę z lodówki i ułóż jej kawałki na folii aluminiowej. Połóż na łososiu wiórki masła oraz bardzo dokładnie i szczelnie owiń całość folią.

Następnie łososia ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180°C. Danie piecz około 40 min. Na koniec posyp natką pietruszki.

Danie możesz piec również na grillu, odwracając co 15 minut na drugą stronę.

Potrawa świetnie smakuje z surówkami, ziemniakami czy frytkami.

Smacznego!

Oceń

One Response

  1. marek 28 lipca 2014

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.