Jak zrobić paprykę marynowaną?

Papryka marynowana zrobiona w domu jest o niebo lepsza od gotowych, które możemy spotkać na sklepowych półkach. Czasem warto więc poświęcić chwilę czasu i cieszyć się papryką domowej roboty.

Marynowana papryka doskonale sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, a także jako dodatek do kanapek.

 

Składniki:

  • 5 kg papryki w różnych kolorach (koniecznie jędrne)
  • cebula
  • marchew
  • czosnek
  • sól
  • cukier
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca biała
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ocet
  • olej

Wykonanie: 

1. Papryki przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i dobrze umyj.

2. Następnie papryki pokrój na paski lub niezbyt duże kwadraty. Ułóż ściśle w czystych słoikach (najlepsze są twisty o pojemności około 3/4 litra).

3. Do każdego słoika wrzuć: kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liścia laurowego, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej, 3 plastry marchewki, ząbek czosnku oraz kilka piórek cebuli.

3. Zrób zalewę; do przegotowanej i ostudzonej wody dodaj sól, cukier i ocet.
Na 1 l wody: 1 szklanka octu 10%, łyżeczka soli, 2 łyżki cukru.

4. Paprykę w słoikach zalej przygotowaną zalewą. Do każdego z nich daj też 1 łyżkę oleju, po czym zakręć i pasteryzuj (15 minut duże słoje, 7 minut mniejsze).

5. Gdy wyciągniesz słoiki z garnka ustaw je dnem do góry i zaczekaj aż ostygną.

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.