Jak zrobić owocowy sorbet?

Sorbet to idealny deser na upalny, słoneczny dzień. A ten przygotowany samodzielnie będzie nie tylko smaczniejszy od gotowego, ale również i zdrowszy. To mrożony deser owocowy zawierający owoce, wodę i cukier. Dla uatrakcyjnienia tradycyjnej wersji można dodać wino lub słodki likier. 

Poniżej przepisy na różne sorbety owocowe. Na pewno któryś przypadnie ci do gustu.

 

 

Sorbet malinowy w waflach

Składniki:

  • 500 gram malin,
  • 150 gram cukru,
  • 150 ml wody,
  • gotowe wafle do nałożenia sorbetu,
  • maliny w całości i czekolada do dekoracji.

Przygotowanie:

Maliny oczyść, umyj, a potem osusz. Następnie zmiksuj na gładką masę.

Zimną wodę doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Potem zdejmij z ognia i mieszając wlej zmiksowane maliny. Ostudź i wstaw do zamrażalnika.

Sorbet należy mrozić minimum 2 godziny. Po tym czasie wymieszaj i mroź kolejne 2 godziny. Podawaj w waflach z dodatkiem czekolady i całych malin.

maliny

 

Sorbet truskawkowy 

Składniki:

  • 500 gram truskawek,
  • 150 gram cukru,
  • 150 ml wody,
  • szklanka kremówki,
  • cukier puder do posłodzenia śmietany w ilości według uznania,
  •  truskawki w całości do dekoracji.

Przygotowanie:

Truskawki umyj, oczyść w szypułek i osusz. Następnie zmiksuj.

Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez minutę. Ściągnij z ognia i mieszając wlewaj zmiksowane truskawki. Następnie masę schłódź i wstaw do zamrażalnika.

Sorbet należy mrozić minimum 2 godziny. Po tym czasie wymieszaj i mroź kolejne 2 godziny. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder. Gotowy sorbet przełóż do pucharków, dodaj łyżkę bitej śmietany, a na wierzch połóż dla dekoracji truskawki w całości.

truskawki

Sorbet z kiwi 

Składniki:

  • 600 gram kiwi,
  • szklanka cukru,
  • 50 ml likieru miętowego lub pomarańczowego,
  • 2 białka z dużych jajek,
  • pół łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 300 ml wody,
  • 2 owoce kiwi do dekoracji.

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Wymieszaj i całość doprowadź do wrzenia. Potem zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, aż cukier dokładnie się rozpuści. Syrop ostudź.

Białko schłódź w lodówce. Kiwi umyj, a potem cienko obierz ze skórki. Owoce opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj na gładką masę.

Mus z kiwi połącz z przygotowanym wcześniej syropem. Wlej likier miętowy albo pomarańczowy i wymieszaj. Białko wyjmij z lodówki i wymieszaj z sokiem z cytryny, a potem ubij na gładką, sztywną pianę, którą dodaj do musu.

Masę przełóż do naczynia i wstaw do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia sorbet przełóż do pucharków i ozdób plastrami kiwi.

kiwi

Wskazówki

  1. Jako że do masy sorbetowej używamy świeżych owoców, zadbaj o to, aby zawsze były świeże i zdrowe. Kupuj dojrzałe owoce, bez plam, zgnieceń czy pęknięć. Nie zapomnij o dokładnym ich umyciu przed przygotowaniem sorbetu.
  2. Robiąc sorbet dla dzieci, warto zadbać, aby były nieduże i praktyczne. Dlatego możesz je zrobić wykorzystując do tego formy lub kubeczki.
  3. Jeśli masz foremki do lodów, możesz wlać masę sorbetową i do środka włożyć patyczek.
  4. Jeśli nie masz foremek, świetnie przydadzą się kubeczki.
Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.