Jak zrobić nalewkę ziołową

Jak zrobić nalewkę ziołową?

nalewka ziołowa

Jak zrobić nalewkę ziołową?

Nalewka jest skoncentrowanym wyciągiem z ziół, sporządzanym w procesie maceracji, czyli poprzez zalanie składników alkoholem.

Aby lepiej smakowała, dodatkowo można ją osłodzić syropem.

Porady, jak zrobić nalewkę ziołową

Do sporządzenia nalewki ziołowej najlepiej jest użyć świeżych, niesuszonych roślin. Rozdrabniamy wybraną roślinę, umieszczamy w szklanym naczyniu ze szczelnym zamknięciem, następnie zalewamy ją 70% alkoholem na 2 cm powyżej surowca i odstawiamy na kilka dni  w ciemne miejsce (zapobiega to utracie witamin, głównie A, E, D). Po upływie mniej więcej dwóch tygodni odcedzamy, np. przez bibułę filtracyjną, otrzymany wywar wykorzystujemy zgodnie z potrzebami, natomiast roślinę ponownie zalewamy i odstawiamy znowu w ciemne miejsce.

Nalewki podaje się w małych kieliszkach o pojemności 50 ml, mogą być m.in. świetnym dodatkiem do mięs, mają także zastosowanie we wspomaganiu leczenia niektórych chorób.

Najpopularniejszymi nalewkami ziołowymi są benedyktynka, nalewka miętowa czy listówka.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.