Jak zrobić mazurek wielkanocny?

mazurek czekoladowy

Jak zrobić mazurek wielkanocny?

Mazurek wielkanocny jest to jeden z tradycyjnych wielkanocnych wypieków, przygotowany zwykle z kruchego ciasta, przekładanego bakaliami i lukrowanego. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole, dlatego dzisiaj mamy dla Ciebie kilka przepisów na wielkanocne mazurki.

Zapraszamy do lektury – na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Mazurek paryski

Potrzebne będą:

  • na ciasto kruche: 11 dag mąki, 7 dag masła, 4 dag cukru pudru, jajo, łyżka mleka lub śmietany,
  • na ciasto maślane: 6 dag mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła, 2 jaja,
  • dżem,
  • dowolny lukier.

Przygotowanie:

Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajo i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki. Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka. Na kruche ciasto nałożyć warstwę dżemu, a na dżem ciasto maślane (utrzeć masło z cukrem, dodając jaja, a na końcu mąkę). Brzegi obramować wałeczkiem z kruchego ciasta. Mazurek wstawić do gorącego piecyka na 15-20 min, po ostudzeniu oblać Jj;krem i udekorować.

Mazurek stefankowy

Potrzebne będą:

  • ciasto stefankowe: 19 dag mąki, 16 dag cukru pudru, 16 dag masła, 4 jaja,
  • na krem: 24 dag masła, 12 dag cukru pudru, 3 jaja, 2 dag kakao, łyżka spirytusu,
  • tabliczka czekolady lub tradycyjna polewa czekoladowa.

Przygotowanie:

Masło z cukrem utrzeć tak, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany, powoli – ciągle ubijając – dodawać jaja, na końcu wsypać mąkę i lekko wymieszać. Z ciasta upiec trzy jednakowe placki. Przeznaczone na krem masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo ubite na parze jaja z cukrem, kakao i spirytus. Ostudzone placki przełożyć kremem, ostatni posmarować kremem także z wierzchu i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu oblać mazurek rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową i przed podaniem znów ostudzić.

Mazurek polski

Potrzebne będą:

  • 30 dag mąki,
  • 9 dag cukru pudru,
  • 15 dag masła,
  • 2 jaja,
  • marmolada lub powidła,
  • dowolny lukier.

Przygotowanie:

Przygotować kruche ciasto według opisu podanego przy mazurku paryskim. Upiec z niego dwa placki: jeden gładki, a drugi z ozdobnym wałeczkiem. Ostudzony gładki placek posmarować marmoladą i ułożyć na nim placek z wałeczkiem. Znów posmarować marmoladą, oblać lukrem i udekorować.

Mazurek pomarańczowy

Potrzebne będą:

  • na ciasto kakaowe: 18 dag maki, 16 dag cukru pudru, 5 jaj, 16 dag masła, 2 dag kakao.
  • na masę kajmakowa: 8 szklanki mleka, 3 szklanki cukru, 12,5 dag masła, pół opakowania cukru waniliowego,
  • marmolada,
  • pomarańcze.

Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem, aż uzyska konsystencję śmietany, cały czas ucierając dodawać jaja, pod koniec wsypać mąkę i kakao. Z ciasta upiec dwa jednakowe placki. Na małym ogniu, stale mieszając, zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa nabierze kremowego koloru, a kropla spadająca z łyżki ciągnie za sobą nitkę, zdjąć masę z ognia i mieszając ostudzić. Ostudzoną masę kajmakowa dodać do utartego (w oddzielnym naczyniu) na puszystą masę masła. Ostudzone placki przełożyć marmoladą, oblać masą kajmakowa, ułożyć na niej warstwę pomarańczy pokrojonych w cieniutkie plasterki i przykryć je resztą masy kajmakowej. Udekorować również cząstkami pomarańczy.

Popularne frazy:

  • jak zrobić mazurka
  • jak zrobic mazurek
  • jak zrobić mazurka wielkanocnego
  • jak upiec mazurka wielkanocnego
  • jak upiec mazurek wielkanocny
  • jak zrobić dobrego mazurka
  • jak zrobić mazurek wielkanocny
  • jak zrobic mazurka na wielkanoc
  • jak robic lukier do mazurka
  • jak upiec mazurka

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
jak-sadzic-i-pielegnowac-maliny
Jak sadzić i pielęgnować maliny?
jak-dobierac-zasłony
Jak dobierać zasłony?
jak-udroznic-rury
Jak udrożnić rury?
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
No Preview
Jak zrobić kruszonkę?
No Preview
Jak podawać zieloną sałatę?
No Preview
Jak zrobić pysznego kurczaka po karaibsku?
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
No Preview
Trendy na jesień 2014 – fryzury
No Preview
Trendy na jesień 2014 – make up
No Preview
W co się ubrać, gdy teoretycznie nie ma się co na siebie włożyć?
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
No Preview
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
No Preview
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
No Preview
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Ćwiczenia w kuchni
Jak ćwiczyć w kuchni?
Jak zmotywować się do ćwiczeń w domu?
Jak zmotywować się do ćwiczeń w domu?
nauka jazdy na łyżwach
Jakie ćwiczenia przed jazdą na łyżwach?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Jak zrobić ocet jabłkowy
Jak stosować ocet jabłkowy?
Jak leczyć uszkodzenie szkliwa?
Jak wykonać tonik Woda Królowej Węgierskiej (larendogrę)?
No Preview
Co zrobić żeby wyprostowane włosy się nie kręciły?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
Jak zrobić ocet jabłkowy
Jak stosować ocet jabłkowy?
No Preview
Jak ustrzec się przeziębienia?
No Preview
Jak powstrzymać hormonalne bóle głowy?