Jak zrobić mazurek wielkanocny?

mazurek czekoladowy

Jak zrobić mazurek wielkanocny?

Mazurek wielkanocny jest to jeden z tradycyjnych wielkanocnych wypieków, przygotowany zwykle z kruchego ciasta, przekładanego bakaliami i lukrowanego. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole, dlatego dzisiaj mamy dla Ciebie kilka przepisów na wielkanocne mazurki.

Zapraszamy do lektury – na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Mazurek paryski

Potrzebne będą:

  • na ciasto kruche: 11 dag mąki, 7 dag masła, 4 dag cukru pudru, jajo, łyżka mleka lub śmietany,
  • na ciasto maślane: 6 dag mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła, 2 jaja,
  • dżem,
  • dowolny lukier.

Przygotowanie:

Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajo i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki. Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka. Na kruche ciasto nałożyć warstwę dżemu, a na dżem ciasto maślane (utrzeć masło z cukrem, dodając jaja, a na końcu mąkę). Brzegi obramować wałeczkiem z kruchego ciasta. Mazurek wstawić do gorącego piecyka na 15-20 min, po ostudzeniu oblać Jj;krem i udekorować.

Mazurek stefankowy

Potrzebne będą:

  • ciasto stefankowe: 19 dag mąki, 16 dag cukru pudru, 16 dag masła, 4 jaja,
  • na krem: 24 dag masła, 12 dag cukru pudru, 3 jaja, 2 dag kakao, łyżka spirytusu,
  • tabliczka czekolady lub tradycyjna polewa czekoladowa.

Przygotowanie:

Masło z cukrem utrzeć tak, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany, powoli – ciągle ubijając – dodawać jaja, na końcu wsypać mąkę i lekko wymieszać. Z ciasta upiec trzy jednakowe placki. Przeznaczone na krem masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo ubite na parze jaja z cukrem, kakao i spirytus. Ostudzone placki przełożyć kremem, ostatni posmarować kremem także z wierzchu i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu oblać mazurek rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową i przed podaniem znów ostudzić.

Mazurek polski

Potrzebne będą:

  • 30 dag mąki,
  • 9 dag cukru pudru,
  • 15 dag masła,
  • 2 jaja,
  • marmolada lub powidła,
  • dowolny lukier.

Przygotowanie:

Przygotować kruche ciasto według opisu podanego przy mazurku paryskim. Upiec z niego dwa placki: jeden gładki, a drugi z ozdobnym wałeczkiem. Ostudzony gładki placek posmarować marmoladą i ułożyć na nim placek z wałeczkiem. Znów posmarować marmoladą, oblać lukrem i udekorować.

Mazurek pomarańczowy

Potrzebne będą:

  • na ciasto kakaowe: 18 dag maki, 16 dag cukru pudru, 5 jaj, 16 dag masła, 2 dag kakao.
  • na masę kajmakowa: 8 szklanki mleka, 3 szklanki cukru, 12,5 dag masła, pół opakowania cukru waniliowego,
  • marmolada,
  • pomarańcze.

Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem, aż uzyska konsystencję śmietany, cały czas ucierając dodawać jaja, pod koniec wsypać mąkę i kakao. Z ciasta upiec dwa jednakowe placki. Na małym ogniu, stale mieszając, zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa nabierze kremowego koloru, a kropla spadająca z łyżki ciągnie za sobą nitkę, zdjąć masę z ognia i mieszając ostudzić. Ostudzoną masę kajmakowa dodać do utartego (w oddzielnym naczyniu) na puszystą masę masła. Ostudzone placki przełożyć marmoladą, oblać masą kajmakowa, ułożyć na niej warstwę pomarańczy pokrojonych w cieniutkie plasterki i przykryć je resztą masy kajmakowej. Udekorować również cząstkami pomarańczy.

Oceń tą poradę

Podobne porady:

Tags: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz