Jak zrobić mazurek marcepanowy ormiański?

Ormiański mazurek marcepanowy jest łatwy do wykonania i naprawdę pyszny!

Na Wielkanoc zwykle przyrządzamy typowo polskie dania i dotyczy to również ciast, ale kto powiedział, że za każdym razem ma być tak samo?

Warto wprowadzić do swojego menu nieco urozmaicenia i wypróbować przepis na pyszny mazurek… ormiański.

Składniki:

  • 13 dag cukru pudru
  • 13 dag mąki
  • 1/4 szklanki obranych, zmielonych migdałów
  • 6 ugotowanych żółtek
  • 1 białko
  • 13 dag masła
  • sok i skórka otarta z małej cytryny

Polewa czekoladowa:

  • 10 dag czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Przesiać na stolnicę cukier puder i mąkę, dodać zmielone migdały, przetarte żółtka, lekko ubite  białko, pokrajane na małe kawałeczki miękkie masło oraz sok i skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej cytryny.

Wszystkie składniki wymieszać nożem, a potem szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na prostokąt, rozłożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, uformować brzeg i upiec w średnio gorącym piekarniku.

Po przestudzeniu polać polewą czekoladową przygotowaną z połamanej na kawałki czekolady ogrzewanej w kąpieli wodnej z cukrem, śmietanką i masłem.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.