Jak zrobić lody?

Do przygotowania domowych lodów zawsze należy brać produkty świeże. Jeśli dodajemy owoce, muszą one być dojrzałe i nieuszkodzone. Produkty typu mleko, jajka czy śmietanka najlepsze są oczywiście wiejskiego pochodzenia ale niestety nie zawsze mamy do nich dostęp.
Do lodów dodajemy również takie składniki jak:

  • różnego rodzaju orzechy (polecam łupane własnoręcznie i uprażone na patelni),
  • rodzynki, kakao, kawę, kokos, likiery, koniaki itp.

Mrożenie lodów

Konsystencja lodów zależy nie tylko od ich składników ale i od sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest ich częstotliwość mieszania. Są specjalne maszynki do lodów, w których podczas zamrażania lody mieszane są cały czas ale są dość kosztowne więc możemy zadowolić się ręcznym mieszaniem lub przy pomocy miksera. Podczas procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do stwardnienia.

teczowe-lody

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.