Jak zrobić lekką zupę grzybową?

Zupa grzybowa wielu z nas kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie, jak ją przygotować.

Dlatego dzisiaj mamy dla was prosty przepis, jak ją zrobić. Zapraszamy do lektury!

Przepis na lekką zupę grzybową

Potrzebne będą:

  • 1 litr wody,
  • 5 suszonych grzybów,
  • vegeta,
  • liść laurowy,
  • pieprz, sól,
  • ziele angielskie,
  • sól do smaku
  • 1 cebula,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 4 łyżki mleka 0,5 %,
  • 1/2 pęczka pietruszki i 1/2 pęczka koperku.

Przygotowanie:

Na początek gotujemy wywar z wody, suszonych grzybów oraz przypraw. Cebulę szklimy na patelni i dodajemy pieczarki. Podduszamy około pół godziny, a następnie dodajemy do naczynia z wywarem. Całość zabielamy mlekiem, a na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę oraz koperek.

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.