Jak zrobić kotleta schabowego?

Kotlet schabowy nie musi być zawsze podawany w ten sam sposób. Można go przyrządzić całkiem inaczej. Od dawna jest potrawą znaną i lubianą niemal w całej Polsce – jego historia sięga XIX! Zazwyczaj podaje się go tradycyjnie – ziemniakami i surówka, panierując w jajku i bułce tartej. Istnieje kilka pomysłów na „ożywienie” zwykłych kotletów schabowych. oto niektóre z nich. 

 

Schabowy z serem i pieczarkami

Składniki:

  • 500 gram schabu,
  • 300 gram pieczarek,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • cebula,
  • pomidor,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżeczka oregano,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Pieczarki umyj i oczyść. Pokrój w plastry. Cebulę pokrój w kostkę. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę.

Na maśle podduś pieczarki z cebulą i dopraw solą i pieprzem oraz oregano. Dodaj pomidora i chwilę całość duś.

Mięso podziel na cztery porcje, rozbij, oprósz solą i pieprzem, opanieruj w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż na złoty kolor.

Kotlety ułóż w brytfannie, na każdym z nich połóż łyżkę pieczarek, plaster serca żółtego i zapiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Schabowy w sosie owocowym

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • jajko, mąka, starty żółty ser według uznania,
  • sól i pieprz,
  • 200 gram ciemnych winogron,
  • 3 łyżki żurawiny,
  • cukier.

Przygotowanie:

Przyrządź sos: owoce umyj i usuń pestki. Pokrój i uduś z cukrem i żurawiną. Jeśli to konieczne, podlej trochę wodą, oprósz solą i pieprzem.

Kotlety obtocz w mące i jajku. Usmaż na oleju, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Kotlety posmaruj sosem owocowym i posyp startym, żółtym serem. Zapiekaj, aż rozpuści się ser.

Schabowy z farszem w cieście 

Składniki:

  • 7 kotletów schabowych,
  • musztarda,
  • liście bazylii,
  • suszone oregano, majeranek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 2 duże jajka,
  • szklanka mąki,
  • szklanka mleka.

Przygotowanie:

Zrób ciast. Zmiksuj jajka, dolej mleka, aby ciasto miało konsystencję śmietany.

Rozbij kotlety, oprósz solą i pieprzem. Bazylię posiekaj, a czosnek pokrój w plastry.

Kotlety posmaruj musztardą z jednej strony. Na połowie ułóż plastry czosnku.

Posyp czosnek bazylią i ziołami. Kotlety złóż i oklep brzegi tłuczkiem, aby się złączyły. Zamocz w cieście i usmaż.

Schabowy w sezamie 

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 4 łyżki ciemnego i jasnego sezamu,
  • 5-6 łyżek bułki tartej,
  • jajko, 2 łyżki mleka,
  • 3 łyżki mąki,
  • kolorowy pieprz, sól,
  • cukier,
  • 2 szczypty chilli,
  • olej do smażenia,
  • 2 ogórki,
  • 2 limetki,
  • ziemniaki z wody jako dodatek

Przygotowanie:

Ogórki umyj, obierz i pokrój w plastry. Wymieszaj z solą i odstaw na 20 minut i odlej sok. Wymieszaj ogórki z potartą skórką z limetki. Dopraw pieprzem, solą i w razie potrzeby także cukrem.

Mięso rozbij na kotlety, panieruj w mące, jajku i posyp chilli oraz solą.

Na koniec opanieruj w sezamie połączonym z bułką tartą.

but – soothing so that. Few But money could have on And in works nobody’s. Original based being Wonderful these that worth. Use Gel practical. Much off a next uniform. And Effective make your. Like also encouraged Sands smoother forever the by.

Smaż na złoty kolor. Podawaj z ogórkami i ziemniakami.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.