Jeżeli szukasz pomysłu na pyszny, a zarazem zaskakujący deser, który będzie smakował wszystkim, zdecyduj się na jabłka w toffi. Z powodzeniem będą pyszną ozdobą stołu i idealnie nadadzą się jako świąteczna przekąska.
Poniżej prezentujemy film instruktażowy, dzięki któremu dowiesz się, jak je przygotować.
Potrzebne będą:
- 4 umyte jabłka
- 220 g brązowego cukru
- 110 ml wody
- 1 łyżeczka octu
- 25 g cukru
- 4 drewniane szpikulce (takie jak na szaszłyki)
- rondel
- drewniana łyżka
- taca wyłożona papierem do pieczenia.
Przygotowanie:
W niewielkim garnku zagotować wodę z cukrem i octem. Gotować na małym ogniu intensywnie mieszając, dopóki karmel nie zgęstnieje.
Jabłka należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie (trzymając za ogonek zanurzyć we wcześniej przygotowanym karmelu). Następnie odłożyć na pergamin i poczekać aż ostygną.
Powodzenia!