Jak zrobić grillowane bakłażany?

Wiele osób uważa, że sposobem na długowieczność jest jedzenie bakłażanów. W ich składzie zawarte są duże ilości cennych witamin i składników odżywczych. Jednakże równie ważne jest ich właściwe przyrządzenie.

W bakłażanach znajdują się saponiny, które wykazują właściwość pochłaniania wszelkich płynów. Dlatego jeśli usmażylibyśmy go na patelni, warzywo to stałoby się prawdziwą bombą kaloryczną. Stąd też bakłażana należy grillować. Przed włożeniem go na ruszt, każdy plaster z osobna dokładnie smarujemy olejem z obu stron, przy użyciu pędzelka i następnie pieczemy na grillu.

 

Grillowane bakłażany z czosnkiem

Składniki

  • 1 bakłażan,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz,
  •  sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Bakłażana należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pokroić w plastry o grubości 1 centymetra. Solimy z każdej strony i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tylko puści sok, suszymy i smarujemy oliwą wymieszaną z czosnkiem. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Grillujemy 3 minuty z każdej strony.

baklazan-grill

 

Grillowane bakłażany nadziewane serem feta

Składniki

  • 20 dag sera typu feta,
  • 2 bakłażany,
  • 30 dag niewielkich pomidorków,
  • przyprawy: łyżeczka suszonego oregano, cukier, sól i pieprz,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Bakłażany dokładnie myjemy i osuszamy. Solimy, polewamy wodą, suszymy i dopiero potem kroimy wzdłuż. Wydrążamy nasionka oraz miąższ, tak aby został 1 centymetr wolnej przestrzeni od skóry.

Wydrążony miąższ z warzywa oraz ser feta kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Przyprawiamy oliwą z oliwek, oregano, solą i pieprzem.

Pomidorki przekrajamy na połowę i doprawiamy oregano, solą i cukrem.

Pokrojone wcześniej bakłażany smarujemy oliwą, nakładamy do środka farsz, układamy pomidorki i pieczemy na grillu.

bgaklazany-nadziewane

 

Faszerowane bakłażany z grilla 

Składniki

  • 4 bakłażany,
  • 1 cebula,
  • 400 gram mielonej wołowiny,
  • 100 gram startego parmezanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • oliwa,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz

Przygotowanie

Bakłażany myjemy, przekrajamy wzdłuż i wydrążamy miąższ ze środka. Sypiemy sól i czekamy aż puści sok. Wówczas płuczemy pod wodą i osuszamy.

Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Wydrążony miąższ z bakłażanów siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę wraz z mięsem wołowym. Dodajemy miąższ i koncentrat pomidorowy.

Całość doprawiamy czosnkiem, który przeciskamy przez praskę. Dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Całość dusimy na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Gdy farsz będzie już gotowy, mieszamy go z parmezanem, nakładamy do bakłażanów i układamy na grillu. Pieczemy 25 minut.

nadziewane-baklazany

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.