Jak zrobić gofry z płatków owsianych?

Każdy kto posiada w swoim domu gofrownicę, na pewno doskonale wie, jak przygotowywać ciasto na te smaczne, słodkie przekąski. Jednak pewnie większość z nas poprzestaje na najbardziej podstawowym przepisie, eksperymentując jedynie z dodatkami.

Tymczasem gofry z płatków owsianych nie tylko smakują nieco inaczej, ale też są zdrowsze, ponieważ płatki owsiane zawierają m.in. dużo błonnika, którego nie powinno zabraknąć w diecie każdego z nas.

Składniki:

  • 18 dag płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 10 dag stopionej margaryny deserowej lub 8 dag smalcu
  • 4-5 łyżek wody
  • 4 białka

Sposób przygotowania:

Ubić trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem białek.

Jednolite ciasto dokładnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek.

Rozgrzaną formę do gofrów posmarować cienko olejem, wlać na dolną płytkę trochę ciasta, przykryć górną płytkę i piec przez 3-5 minut.

Przy pieczeniu następnych gofrów nie trzeba już natłuszczać formy.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.