Jak zrobić ciastka choinki?

Święta Bożego Narodzenia – rodzinne, pełne ciepła i miłości, chyba w każdym wywołują pozytywne emocje. Ich niewątpliwym atrybutem są choinki, drzewka ubierane od wieków, upamiętniające drzewo poznania dobra i zła. Jeżeli więc szukacie ciekawego pomysłu na świąteczne ciasteczka, przygotujcie ciastka-choinki.

Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, spokojnie możecie zaangażować do niego także najmłodszych, a końcowy efekt wizualny jest bardzo ciekawy i sympatyczny :)

Ciastka choinki krok po kroku

Do przygotowania słodkich choinek potrzebne będą jedynie spody do babeczek (gotowe lub własnoręcznie upieczone), rożki do lodów (do kupienia właściwie w każdym markecie), wasz ulubiony krem do ciast, np. serowy, karpatkowy, czy bita śmietana, a także zielony barwnik spożywczy.

1/3 kremu, która będzie imitowała śnieg u podnóża naszych choinek, przełóżcie do osobnej miseczki, pozostałą połączcie z zielonym barwnikiem i – używając szprycy cukierniczej lub rękawa cukierniczego – pokryjcie nią rożki, a następnie udekorujcie choinki zgodnie z własnymi upodobaniami – np. ulubioną posypką cukrową czy perełkami cukrowymi.

Ciastka-choinki

Ciastka choinki – poszczególne etapy przygotowywania.

Źródło obrazka: pinterest.com

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.