Jak za pomocą przypraw wspomóc trawienie?

Przyprawy nie tylko zmieniają, poprawiają smak przyrządzanych przez nas potraw, ale mogą także zmienić ich wartość zdrowotną, wspomóc trawienie czy pobudzić apetyt.

Poniżej kilka popularnych dodatków, które warto mieć zawsze w zanadrzu i dodawać do naszych posiłków.

Zobaczcie, które przyprawy wspomagają trawienie.

Przyprawy wspomagające trawienie 

  1. Imbir – to fantastyczny dodatek do wszelkiego rodzaju słodkich potraw czy napojów, sosów oraz mięsa. Można go dodawać także do duszonych ryb, curry, potraw z sera czy owoców. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, np. nudności, zapobiega też nowotworom, pobudza wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego, działa żółciopędnie, wspomaga pracę jelit.
  2. Cynamon może być dodatkiem do ponczu, duszonego mięsa, nadzienia z suszonych owoców, herbaty, grzanego wina czy piwa itp. Poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, biegunce oraz mdłościom, wpływa pobudzająco na krążenie. Do gorących potraw najlepiej dodawać cynamon w laskach, nie zaś ten sproszkowany.
  3. Anyż świetnie pasuje do dań orientalnych, przygotowywanych m.in. z kurczaka, wieprzowiny, kaczki, ryb czy małży. Nadaje potrawom korzenno-słodki smak. Poprawia krążenie, ma działanie moczopędne, w naparach może nawet łagodzić ból gardła.
  4. Goździki – dobrze będą komponowały się z duszonym mięsem, dziczyzną, ciastami z owocami, marynatami czy grzanym winem. Mają właściwości odkażające, a także pobudzają, pozwalają odpędzić apatię oraz odświeżają oddech, wykazują też działanie przeciwbólowe.
  5. Śliwki – stanowią dobry dodatek do ciężkostrawnych dań typu bigos czy groch, gdyż zapobiegają wzdęciom. Mają sporo błonnika, potasu, żelaza oraz witamin, ułatwiają wypróżnianie. Przed spożyciem należy je bardzo dokładnie umyć w ciepłej wodzie, zwłaszcza te dostępne w sklepach, gdyż zwykle są konserwowane siarką i olejem mineralnym, utrudniającymi przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.

sliwki-suszone

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.