Jak wykorzystywać suszone warzywa i owoce w kuchni?

Suszenie owoców i warzyw to świetny sposób na ich przechowywanie. O tym, jak przygotować susz, przeczytacie między innymi tutaj:  ,  .

Dzisiaj mamy dla was natomiast kilka wskazówek odnośnie do tego, w jaki sposób wykorzystywać suszone warzywa i owoce w kuchni. Zapraszamy do lektury!

Porady, jak wykorzystywać suszone warzywa i owoce w kuchni

Suszu możemy używać do przyrządzania różnych potraw – np. do kompotów (zwłaszcza wigilijnego), a także do zup.

Suszone warzywa i owoce należy przed użyciem odpowiednio przygotować – najlepiej ugotować. Przed gotowaniem należy je  jednak opłukać w zimnej wodzie, po czym zalać czystą wodą i odstawić, aby nasiąkł. Na 10 dag suszu wystarczy ok. 2 litrów wody.

Nasiąkanie wodą powinno trwać – w zależności od temperatury wody i wielkości suszu – nawet kilka godzin. Suszone warzywa lub owoce powinny być gotowane w wodzie, w której się moczyły. Suszone liście pietruszki i kopru dodaje się do potraw bez moczenia, tuż przed podaniem ich na stół.

Dobrze wysuszonych warzyw nie trzeba moczyć przed gotowaniem (moczenie nie przyspiesza gotowania). Na jedną porcję zupy bierze się 2 dag suszonych warzyw, zaś na kompot dla jednej osoby – 5 dag suszonych owoców.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.