Jak wykonać risotto z kurczakiem i warzywami?

Risotto z kurczakiem i warzywami to przepyszna i prosta w wykonaniu potrawa. Świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Posmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom, dlatego jest świetne na przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. A co najważniejsze, jest to danie bardzo proste w wykonaniu i zdrowe!

Chcesz dowiedzieć się jak je wykonać? Zapraszamy do lektury!

Składniki na risotto z kurczakiem i warzywami 

Aby wykonać risotto z kurczakiem i warzywami, będziesz potrzebować:

  1. Około dwustu gram świeżego fileta z kurczaka,
  2. Warzywa – papryka, cukinia (może być gotowa mrożona mieszanka) – około czterystu gram,
  3. Dwie szklanki ryżu,
  4. Dwie kostki rosołowe,
  5. Cztery szklanki wody,
  6. Pieprz,
  7. Ostra papryka mielona – jedna łyżka,
  8. Trzy łyżki oleju.

Sposób wykonania

Na dużej patelni podsmaż na oleju ryż aż stanie się szklisty. Następnie rozpuść we wrzącej wodzie kostki rosołowe i dodaj do wcześniej przygotowanego ryżu. Filet z kurczaka pokrój na średniej wielkości paski i dopraw solą i papryką. Kurczaka podsmażaj przez około trzy minuty. Rozmrożone lub świeże warzywa dodaj do ryżu razem z kurczakiem. Podduś na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż ryż wsiąknie wodę. Risotto z ryżem i warzywami można podawać posypane tartym parmezanem. Dopraw do smaku pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.