Przypalić garnek w kuchni zdarzyło się chyba każdemu. Jak sobie radzić w takiej sytuacji?
Radzimy dzisiaj!
Wskazówki, jak wyczyścić przypalony garnek
Najpierw należy oczyścić garnek z jak największej ilości resztek przypalonej potrawy, następnie zagotować w nim łyżkę sody na 1 l wody, a potem szorować, aż osiągniemy oczekiwany efekt. Można również zagotować w garnku nieco octu, zostawić na noc, a rano, przy użyciu drewnianej łyżki (metalowa może uszkodzić powierzchnię, szczególnie pokrytą teflonem), zeskrobać resztki przypalonego jedzenia.
Czasami w garnkach ze stali nierdzewnej powstają nieestetyczne zabarwienia. Można je usunąć, gotując w nich wodę z dodatkiem soku z cytryny albo rabarbaru.
Nie powinno się myć patelni żeliwnej. Wystarczy, że wetrzemy w jej powierzchnię nieco soli, a następnie posmarujemy ją jadalnym olejem, np. rzepakowym.