Jak wybierać źródło omega 3

Jak wybierać źródło omega 3?

omega 3

Jak wybierać źródło omega 3?

Jak powszechnie wiadomo, kwasy tłuszczowe Omega 3 są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Stwierdzono na przykład, że mają działanie przeciwnowotworowe  najprawdopodobniej spowalniają starzenie się komórek, zmniejszają ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów serca itp. Wart więc wzbogacać swoją codzienną dietę o pokarmy, które są ich źródłem, a zwłaszcza o ryby.

Najlepszym źródłem omega 3 są:

  • śledź atlantycki,
  • szprot,
  • łosoś,
  • makrela,
  • węgorz,
  • sardynka
  • tuńczyk.

Popularne na naszych stołach pangi i tilapie, mimo że tanie, stanowią marne źródło kwasów Omega 3, dlatego zamiast nich warto sięgać po droższe wprawdzie, ale o wiele wartościowsze ryby wymienione powyżej.

Oceń

One Response

  1. Jest 28 marca 2016

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.