Ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię bez schabu. Zazwyczaj stanowi smakowity posiłek nie tylko na niedzielny obiad. Dania z tego mięsa są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Całe szczęście, że przepisy na przyrządzenie tego mięsa nie kończą się na tradycyjnym kotlecie schabowym.
Dziś prezentujemy schab faszerowany z grzybami i pietruszka. Mamy nadzieję, że będzie smakować!
- 1 kg schabu
- tłuszcz
- majeranek, sól, pieprz
Farsz:
- bułka kajzerka
- 2 jaja
- łyżka masła
- kilka mrożonych grzybów (najlepsze kurki)
- pieprz zielony w zalewie
- cebula
- natka pietruszki
Schab dokładnie umyć, osuszyć. Zrobić kieszenie. Przygotować nadzienie: żółtko utrzeć z masłem, dodać namoczoną bułkę, odsączony z zalewy zielony pieprz, podsmażone grzyby i drobno posiekaną cebulę, ubitą pianę z białek oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz dokładnie wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami, kieszeń nałożyć nadzieniem i zaszyć. Schab osznurować. Rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso do brytfanny, oblać tłuszczem powierzchnię mięsa, wstawić do piekarnika i upiec w temperaturze około 200 stopni C,
Aby zbytnio nie wysechł podczas pieczenia, możemy zastosować trzy sposoby:
1. Schab przed pieczeniem umieścić w specjalnie do tego przeznaczonym foliowym rękawie.
2. Obłożyć wierzch schabu plastrami lekko tłustego boczku – tłuszcz, który się wytopi podczas pieczenia, doda mięsu wilgotności i smaku.
3. Naszpikować schab lekko słoniną – w tym celu należy zrobić w schabie małe nacięcia ostrym nożem i umieścić w nich (najgłębiej jak się da) kawałki słoniny.
Naszpikowany słoniną lub obłożony boczkiem schab także można piec w rękawie.