Jak upiec kurczaka?

Na szybki obiad w gronie najbliższych najlepszy jest kurczak, którego bardzo prosto przygotować. Jego delikatne mięso doskonale nadaje się do kotletów, zup, wywarów i dań głównych. Dobrze komponuje się niemal z wszystkimi popularnymi składnikami.

Zobaczcie, jak łatwo można go upiec. Gwarantujemy, że będzie pyszny i chrupiący!

 

Składniki:

przygotowujemy kurczaka około 2 kilogramowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki marynaty
1 łyżeczka vegety
szczypta soli i pieprzu
oliwa z oliwek
butelka piwa

Przygotowanie: 

Kurczaka przygotowujemy dzień wcześniej. Myjemy  go, suszymy i wycinamy szyjkę. Przyprawy łączymy, kurczaka nacieramy oliwą i posypujemy przyprawami. Układamy w brytfance i dajemy do lodówki na 12 godzin.

Kurczaka wstawiamy do piekarnika  rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 2 h. Po pół godzinie możemy polać go piwem i powtarzamy czynność owa co 15-20 minut. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstawiamy go na 20 minut zanim go pokroimy, by nie wypłynęły z niego soki. Dzięki temu mięso będzie delikatne i soczyste

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.