Jak układać sztućce na stole?

sztućce

Jak układać sztućce na stole?

Masz zamiar wydać wytworne przyjęcie, na którym chcesz zaskoczyć gości? Menu jest zapięte na ostatni guzik, pozostaje tylko kwestia drobiazgów, jak na przykład rozmieszczenia sztućców na stole.

Jednak nie tylko ważne jest ich prawidłowe rozstawienie, ale także to, jakiej zastawy użyjemy do rodzaju podawanych dań.

Zasady rozmieszczania sztućców na stole

Po prawej stronie talerza powinien znajdować się nóż, a po lewej widelec.

Jeżeli podajesz na obiad rybę, to koniecznie musisz zadbać o to, aby przy talerzu znalazł się nóż do ryby – wyglądem przypomina wydłużoną łopatkę. Z kolei po lewej stronie musi znaleźć się odpowiedni widelec do ryby. Nowoczesny savoir-vivre nie dopuszcza podawania do ryby dwóch widelców.

Pamiętaj, aby po prawej stronie, od razu tuż za nożem, ułożyć łyżkę do zupy. Najbardziej na zewnątrz powinny się znajdować sztućce do zimnych przekąsek.

Widelec do zimnych dań powinien zawsze znajdować się po lewej stronie, z zębami skierowanymi ku górze. Z kolei noże muszą być ułożone po prawej stronie, ostrzem skierowanym w stronę talerza.

Łyżeczki o kawy, widelczyki do deserów i noże do owoców nie mogą znajdować się na stole podczas głównego dania. Pani domu powinna wnieść je dopiero z kawą i deserem.

Warto pamiętać, że kolejność układania sztućców jest taka sama, jak kolejność podawania dań. Jeśli najpierw serwujemy gościom przekąski, to sztućce powinny być na skraju, ponieważ jako pierwsze będą używane. Jeśli kolejnym daniem jest zupa, to łyżki do zupy powinny znajdować się jako drugie. Stosuje się zasadę ustawiania sztućców po prawej stronie, ponieważ większość ludzi jest osobami praworęcznymi.

Oceń tą poradę

Podobne porady:

Tags: , , ,

Dodaj komentarz