Jak ugotować jajko?

Nie wiesz jak ugotować jajka? Przekonaj się, że jest to dziecinnie proste. Na początek warto jednak sprawdzić czy jajka są świeże. W tym celu musisz nalać do miski wody i włożyć do niej jajka. Jeśli będą utrzymywać się na powierzchni oznacza to, że nie są pierwszej świeżości. Jeżeli natomiast opadną na dno – możesz spokojnie je ugotować, albowiem są świeże.

  1. Włóż jajka do garnka. Jeśli nie chcesz aby skorupka popękała podczas gotowania, delikatnie (z szerszej strony) przekłuj ją igłą.
  2. Nalej wody. Jajka muszą w całości znajdować się pod wodą.
  3. Dodaj 1 łyżeczkę soli na 2 jaja.
  4. Aby ugotować:
    • jajo na miękko należy gotować je około 5 min (od momentu postawienia na ogniu).
    • jajo na twardo musicie poczekać 7-8 min (od momentu postawienia na ogniu).
  5. Po ugotowaniu jajka należy zdjąć z ognia, odlać gorącą wodę i zalać zimną.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.