Jak szybko wyleczyć przeziębienie?

Przeziębienie to częsta przypadłość, której towarzyszą bardzo nieprzyjemne dolegliwości, takie jak ból głowy, dreszcze, kaszel, ból gardła, katar i bóle mięśni.

Nic więc dziwnego, że każdy chce się tego jak najszybciej pozbyć. Jest to na wiele naturalnych sposobów.

Syrop z cebuli

Cebula jest doskonałym naturalnym środkiem na grypę i przeziębienie, przede wszystkim jeśli towarzyszy im kaszel albo suchość w gardle. Aby temu zaradzić, należy pokroić cebulę w cienkie plasterki i umieścić w szklanym naczyniu, a następnie dodać trochę cukru, stewii albo miodu. Na to znów rozłożyć plasterki cebuli. Przykryć naczynie i odstawić na noc. Cebula uwolni sok, który w połączeniu z cukrem albo miodem stworzy skuteczny syrop na grypę i przeziębienie.

Syrop z czosnku

Podobnie jak syrop z cebuli, również czosnek jest jednym z najlepszych sojuszników w walce z infekcjami wirusowymi. Jest naturalnym antybiotykiem i ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Aby przygotować lekarstwo, należy zagotować 2 szklanki wody i podczas wrzenia dodać 2 ząbki czosnku. Pogotować kilka minut, zdjąć z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać miodu i soku z cytryny. Można też dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego. Ważne jest, by do lekarstwa nie dodawać cukru, ponieważ hamuje on właściwości lecznicze czosnku. Syrop można pić kilka razy w ciągu dnia i choć trudno w to uwierzyć, jego smak jest przyjemny.

Miód i cytryna

Połączenie miodu i cytryny świetnie łagodzi dolegliwości grypy i przeziębienia. Mieszanina ta jest jednym z najskuteczniejszych domowych leków, ponieważ zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i witamin. Wystarczy przygotować szklankę wody z miodem i cytryną i pić kilka razy dziennie. Cytrynę można też połączyć z miodem i pić jako syrop.

Syrop z czarnego bzu

Aby przygotować ten syrop, należy mieć 2/3 szklanki suchych owoców czarnego bzu, 2 łyżki zmielonego korzenia imbiru, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 szklankę miodu i 3 szklanki wody. Wodę należy zagotować w garnku, dodać czarny bez i przyprawy. Gotować 45 minut, a potem przecedzić.

czrny-bez-na-przeziebienie

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.