Jak stosować przyprawy i do czego?

Z przyprawami, tak jak ze sola nie należy przesadzać. Zbyt dużo przyprawy lub wymieszanie kilku naraz w danej potrawie może zakłócić smak dania, dlatego zaleca się aby korzystając z przypraw dodawać odrobinę.

Tymianek – używa się do ziemniaków, cebuli , pieczarek, zup, sałatek, serów miękkich, gulaszy, pieczonego mięsa i farsz do drobiu

Pietruszka – zalecana jest do potraw z jaj, grochu, marynat mięsnych.

Szczypiorek – doskonale smakuje z serem białym, kalafiorem, ziemniakami, jajami, zupami kremowymi i różnymi przystawkami

Kminek – świetnie pasuje do kiszonej kapusty, , dodaje się go do pieczywa, grochu, alkoholi, serów miękkich

Bazylię używamy do spaghetti, potraw z pomidorów, można ja również użyć do ziemniaków, grochu, cebuli, pieczarek, zupy grochowej, zupy pomidorowej typu włoskiego

Estragon – można użyć do warzyw gotowanych, sosów , pikantnego masła ziołowego, ryb, zup, sałatek i mięs

estragon

Rozmaryn – zazwyczaj stosujemy do różnych zup, marynat, ziemniaków, nadaje się doskonale do ryb  i drobiu, również do niektórych warzyw takich jak kalafiora czy ziemniaków

Mięta – miętę stosujemy do zup, napojów chłodzących, pomidorów, kapusty, grochu, sałatek

Liść laurowy można wykorzystać do wielu  potraw, gulaszy, białych sosów, zup

Szałwię dodajemy do smaku kapuście, grochowi, można jej użyć do zapiekanek, sałatek, ciemnych mięs duszonych, należy jednak uważać bo szałwia zabija inne przyprawy

Majeranek – dodajemy do omletów, jajecznicy, kiełbasy, gulaszy, sosów, produktów z ziemniaków, pieczarek, cebuli, kapusty z grochu

Oregano doskonale komponuje się z  kapustą, pomidorami, jajecznicą, pizzą fasola i bakłażanami

Koperek – pasuje do ziemniaków, ryb, warzyw, zup, sosów, sałatek, masła ziołowego

Czosnek – wskazany do pikantnych potraw, drobiu duszonego, ryb, pomidorów, soczewicy, zapiekanek.

czosnek

4.9/5 - (10 votes)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.